Röd indianfisk

Den här veckan firar vi valborg. Om du går ut på valborgskvällen kommer du att se människor som rör sig ungefär som den här fisken.

Foto: Wikimedia Firren i fråga heter red indianfish på engelska (vilket jag har översatt till svenska) för att den är röd, orange eller rosa och ser ut att ha en fjäderskrud på huvudet. Den röda indianfisken ser helt klart ut att ha något på sitt huvud, men jag är inte säker på vad jag tycker att det ser ut som. Oavsett vad det liknar så är det en del av ryggfenan. Ryggfenan är lång och sträcker sig över hela fiskens kropp.

Den röda indianfisken är en ovanlig art som lever vid Australiens västra, södra och östra kust. Den trivs på 20-80 meters djup bland stenar och svampdjur där den kan kamouflera sig. Den gör vad den kan för att se ut som ett svampdjur. För det mesta sitter den stilla på botten och vaggar fram och tillbaka med vågor och strömmar.

När den röda indianfisken simmar borde det vara uppenbart för vem som helst att den inte är ett svampdjur. Svampdjur simmar ju inte. Den röda indianfisken löser det genom att imitera ett löv. Löv är inte heller kända för sina simfärdigheter, men de kan åka med vatten som rör sig. Det är just det som den röda indianfisken försöker se ut att göra. I praktiken ser det ut som om den gör precis det som många människor gör sent på valborg: vinglar hem efter en blöt fest.

Det finns flera arter av fiskar som försöker se ut som löv, till exempel bladfisken, men jag tror inte att någon av dem rör sig lika roligt som den röda indianfisken. Jag tycker faktiskt att det är lite meditativt att titta på hur den simmar. Den ser så lugn ut.

Den röda indianfisken är alltså inte ensam om att se ut som ett löv. Den är inte heller ensam om att vingla fram. Det finns fler invånare i havet som ser ut att ha druckit lite för mycket (vilket egentligen inte borde förvåna någon, för vi vet ju redan att våra hav är en outsinlig källa till underhållning). Deep Sea News har skrivit om dinoflagellater (en sorts mikroorganismer) och varför de rör sig så vingligt och märkligt.

Foto: Deep Sea News

Om du skulle lyfta upp en röd indianfisk från botten och släppa den en bit ovanför kommer den att snurra, vrida sig och slutligen landa på sin ursprungliga plats. Den ramlar precis som ett löv som sjunker till botten, men den har kontroll över hur den faller och landar. Inte helt olikt en katt.

En annan konstighet som den röda indianfisken ägnar sig åt är att ömsa skinn. Fisken lever ett så stillasittande liv att alger och små djur växer på den. Med tiden gör all denna växtlighet att den röda indianfisken blir allt mindre lik ett löv. Då gör den som en orm: ömsar sitt skinn och börjar om med ett som är nytt och rent. Den röda indianfisken har (till skillnad från många andra fiskar) inga fjäll.

Vi vet ganska lite om hur den röda indianfisken lever. Vi vet att den blir upp till 35 centimeter lång och förlitar sig på sin kamouflageförmåga för att lurpassa på räkor och andra byten. Förutom när den anfaller är den både lat och långsam. Den är en usel simmare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: