Vattenspindel

Det finns över 45 000 arter av spindlar. Alla andas luft. Av den anledningen finns det inga spindlar som promenerar runt på botten i havet. (Det finns havsspindlar, men de är trots namnet inte riktiga spindlar.) Det finns dock ett fåtal spindlar som lever merparten av sitt liv i vatten. Det går till exempel att ta med sig luft under vattnet genom att bygga en u-båt.

Foto: WikimediaVattenspindeln (Argyroneta aquatica) är den enda spindel som lever hela sitt liv under vatten. Den spinner in sig själv i nät och fyller nätet med luft. För att fylla nätet drar spindeln ner luft under ytan med hjälp av vattenavstötande hårstrån på benen och kroppen. Spindeln fyller nätet med luftbubblor och skaffar sig således ett mobilt förråd av luft. När vattenspindeln sedan simmar ner under vattnet fungerar nätkonstruktionen som en dykarklocka.

Spindlar andas inte med munnen. De andas i stället med något som kallas för boklungor. Det är inga egentliga lungor utan ett andningsorgan vars delar ligger mot varandra som sidor i en bok. Boklungan sitter på bakre delen av spindelns kropp. Det är alltså den som vattenspindeln behöver bygga in i en bubbla för att kunna andas.

Vattenspindeln blir upp till 15 millimeter lång. Den är brun- eller gråaktig. När den simmar runt med sin dykarklocka ser den ut att glänsa i silver. Det latinska släktnamnet Argyroneta betyder silvrigt nät.

Dykarklockan fungerar på ett väldigt listigt sätt. Syre från det omgivande vattnet tas in och koldioxid släpps ut. Det betyder att nätet beter sig på ungefär samma sätt som gälar. Om det inte hade fungerat på det sättet hade syret i bubblan ganska snabbt bytts ut mot koldioxid från utandningsluften. Spindeln hade behövt återvända till ytan stup i kvarten. Nu behöver den fylla på med luft väldigt sällan. Så sällan som en gång om dagen, enligt vissa forskare.

En annan ovanlig egenskap hos vattenspindeln är att hanen är större än honan. Hos de flesta andra spindelarter är det tvärtom. Honans dykarklocka är dock större än hanens. När det är dags för parning spinner hanen en tunnel från sin dykarklocka till honans. Allt detta sker under vattnet. Hanen biter sig genom honans nät och in till henne. Där äger parningen rum. I sin dykarklocka lägger honan en äggsäck innehållande 30-70 ägg. Inne i nätet är äggen väl skyddade.

Vattenspindeln är nattaktiv. Den jagar vattenlevande insekter och larver, till exempel mygglarver. Hanen jagar mer aktivt än honan. Honan håller sig oftast stilla och slår till när ett byte rör vid någon av trådarna i nätet. Bytet tas sedan in i dykarklockan och äts upp där, i avskildhet och lugn och ro. Precis som de flesta andra spindelarter är vattenspindeln giftig. Den kan bita människor. Det är inte farligt men gör ont.

Du kan träffa på vattenspindeln i dammar, långsamt flytande bäckar och annat sötvatten där det finns mycket växter. Den lever i norra Asien samt centrala och norra Europa, inklusive Sverige.

En annan spindel som finns i Sverige och gillar vatten är kärrspindeln. Den är en aggressiv typ som jagar på vattenytan i stället för under den. Med sin längd på 22 millimeter är kärrspindeln Sveriges största spindel.

1 kommentar

  1. arggghhhh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: