Atlantglasbläckfisk

Den här veckan ägnar vi åt en djuphavsbläckfisk som ingår i familjen glasbläckfiskar och inte ser riktigt klok ut.

Glasbläckfiskar (Cranchiidae) är en familj av tioarmade bläckfiskar som heter som de gör för att de flesta av dem är genomskinliga. Det är ett bra kamouflage. Glasbläckfiskar har ett unikt sätt att reglera sin flytkraft. De har en kammare som innehåller en ammoniaklösning. Ammoniak är lättare än vatten, så ju mer ammoniak i bläckfisken, desto mer flyter den.

Foto: Wikimedia Atlantglasbläckfisken heter atlantic cranch squid på engelska och Teuthowenia megalops på latin. Den verkar sakna svenskt namn så jag har hittat på ett. Det latinska megalops betyder stora ögon, och det namnet gör sig atlantglasbläckfisken verkligen förtjänt av. I varje jätteöga finns tre bioluminiscenta (ljusproducerande) organ. Ögonen kan alltså lysa.

Ögonens inbyggda ljus hjälper till att kamouflera atlantglasbläckfisken. Bläckfisken använder ljuset för att se till att ögonen inte syns som en silhuett eller kastar skugga. Om bläckfisken inte hade motskuggat på det sättet hade de enorma ögonen synts jättetydligt. I havets skymningszon – där atlantglasbläckfisken tillbringar en stor del av sitt liv – handlar allt om att se och att inte synas.

Att vara genomskinlig är väldigt praktiskt om man inte vill synas. Dock har atlantglasbläckfisken ett problem: magsäcken är inte genomskinlig. Den syns igenom. Bläckfisken löser detta dels genom att låta magsäcken vara liten och smal, och dels genom att se till att den alltid står lodrätt i kroppen. Det betyder att rovdjur som ser atlantglasbläckfisken underifrån ändå inte precis kan se magsäcken.

Det är inte bara ögonen och den synliga magsäcken som får den här bläckfisken att se lite udda ut. Ofta håller den sina ganska korta armar ovanför ögonen så att armarna ser ut som en lugg kammad till en våg. På grund av det kallas atlantglasbläckfisken ibland för kakaduabläckfisk. Kakaduan är en fågel med en liknande ”frisyr”.

Atlantglasbläckfisken har en mantellängd på ungefär 40 centimeter. Den lever i norra Atlanten, så långt norrut som Island och så långt söderut som Portugal, och håller till på mellan 450 och 4500 meters djup. Unga individer lever närmare ytan. Vad gäller temperatur är atlantglasbläckfisken inte kräsen. Den trivs i vatten som är mellan 3 och 21 grader.

Varje natt äger en enorm migration rum i haven. Massor av djur som dagtid gömmer sig i de mörka djupen tar sig upp mot ytan för att äta. Atlantglasbläckfisken deltar i denna aktivitet. Till skillnad från många andra tioarmade bläckfiskar är atlantglasbläckfisken ganska dålig på att simma. Den ägnar det mesta av sin tid åt att vara helt stilla i vattenmassorna och spana efter byten. Då är det bra med stora ögon och kamouflage.

Atlantglasbläckfisken jagas av bland annat hajar, svärdfiskar och valar. Den har ett mycket speciellt sätt att försvara sig: den gör om sig till en boll. Först vänder den sina armar och sitt huvud ut-och-in så att de göms inuti manteln, sedan tar den in vatten tills den blir ett nästan perfekt runt klot. De kromatoforer (pigmentceller) som bläckfisken har på huden expanderar. Rovdjur blir förvirrade eftersom de inte kan se vilka fläckar som är bläckfiskens ögon.

Om hotet kvarstår kan atlantglasbläckfisken släppa ut bläck. Det är ett standardförsvar hos bläckfiskar, men atlantglasbläckfisken skojar till det lite. Om den släpper ut bläck medan den är en boll stannar bläcket inuti bollen. Bläckfisken ser ut som ett kolsvart klot. När faran är över återgår bläckfisken till sin vanliga form och lever vidare. Den verkar inte alls ta skada av att bli bollformad.

Bloggen Cute Overload uppmärksammade ett foto på en bollformad atlantglasbläckfisk. De tyckte att bläckfisken var urgullig och kallade den för Eddie McBlobbles: the inside-out-seahorse-in-a-ball-nerd of the deep.

Foto: Rakuten

Atlantglasbläckfisken finns även som kramdjur. Visst är den charmig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: