Klappmyts

I djurvärlden finns många olika åsikter om vad som gör en hane sexig. Påfågeln tycker att färgglada stjärtfjädrar är den ultimata machosymbolen. Enligt narvalen är en meterlång tand det bästa sättet att få en hona på fall. Klappmytsen anser att det manligaste som finns är en rosa ballong.

Foto: Norwegian Polar InstituteKlappmytsen kallas även blåssäl. Namnet klappmyts kommer från tyskans Klappmütze som betyder klaffmössa. På huvudet har klappmytshanen en puckel som med lite god vilja ser ut som en mössa. Den är uppblåsbar. När puckeln inte är uppblåst hänger den ner över ögonen och överläppen. Hanen kan när han än känner för det blåsa upp den med hjälp av sin ena näsborre. Då blir den en stilig svart ballong. Han kan även blåsa upp sin nässkiljevägg till en rosa ballong. Ballongerna kan användas till att skapa diverse ljud. De är också användbara i parningstider.

I mars börjar parningssäsongen. Klappmytsar samlas på fyra olika parningsplatser. Hanen blåser upp sina ballonger och viftar med dem för att skrämma bort konkurrerande hanar. Om han blåser upp en stor ballong och därmed lyckas se stor ut är det få hanar som vågar utmana honom. Om det ändå kommer en utmanare blir det slagsmål.

När parningssäsongen börjar brukar honorna vara nyblivna mödrar. Honorna och deras kut (sälungar) ligger på isen. Det brukar vara ungefär 50 meter mellan varje familj. Hanen väljer ut en hona som han vill skydda. Han vaktar området runt henne och jagar bort andra hanar. När kuten har vant sig av med sin mor brukar hon snart känna sig redo att para sig. Hon väljer den hane som har skyddat henne. Det är vanligt att hanen parar sig med flera olika honor under parningssäsongen.

Kuten föds i februari eller mars. Klappmytsen har den kortaste diperioden av alla däggdjur. Honan diar bara sin kut i fyra dagar. Dessutom har klappmytsen den fetaste mjölken av alla däggdjur vi känner till. Mjölken innehåller upp till 70% fett. Den viktökning som kuten uppvisar under sina fyra dagar som mjölkdrickare är minst sagt imponerande. När kuten föds väger den ungefär 25 kilo. Den dricker runt 10 liter mjölk om dagen och kan dagligen öka i vikt med 7 kilo. Efter fyra dagar har den alltså dubblat sin ursprungliga vikt.

När det inte är parningssäsong lever klappmytsen ensam. Den är väldigt osocial och vill inte träffa andra sälar. Den gillar inte människor heller. Vissa sälar, till exempel weddellsälen, är vänliga och nyfikna på människor. Klappmytsen är precis tvärtom. Den jagar bort människor som kommer för nära. Det är oklokt att bråka med klappmytsen för den kommer sannolikt att vinna. Hanen blir runt 2,5 meter lång och väger ungefär 300 kilo. Honan blir kortare och väger runt 200 kilo.

Klappmytsen håller till vid isflak i norra Atlanten. Eftersom den gillar isflak brukar den hålla sig långt norrut. Dock rör den sig ofta över stora områden och har påträffats på platser långt från där den egentligen brukar vilja vara, till exempel Kanarieöarna, Portugal och Karibien.

Födan består av bland annat fisk, bläckfisk, sjöstjärnor, musslor och kräftdjur. Klappmytsen tillbringar en stor del av sitt liv i vattnet. Den kan dyka till 1000 meters djup och hålla andan i långt över en halvtimme. De flesta dyk är dock betydligt grundare och mindre långvariga.

Själv behöver klappmytsen akta sig för isbjörnar. Isbjörnar är faktiskt ett av skälen till att klappmytsen föredrar relativt små isflak. På så sätt minskar klappmytsen risken att träffa på isbjörnar, som föredrar att jaga på tjockare packis. En annan trolig klappmytsätare är späckhuggaren.

Klappmytsen är silvergrå med svarta fläckar. Kuten har vacker blågrå päls. Tyvärr har det gjort att människor varit väldigt intresserade av att ha ihjäl klappmytskutar för pälsens skull. Klappmytsen har även jagats för sitt höga innehåll av sälolja samt fångats som bifångst. Arten är hotad. Arbetet med att skydda arten har lyckligtvis gett resultat. Idag är klappmytsen mindre hotad än den var i mitten av 1900-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: