Portugisisk örlogsman

Wikipedia beskriver den portugisiska örlogsmannen som en manetliknande kolonial organism. Det låter stiligt men lite komplicerat. Är den portugisiska örlogsmannen en manet? Nej, men den är släkt med maneter. Är den en individ? Nej, den är en koloni av flera individer. Är den snygg men läskig med upp till 30 meter långa brännande trådar? Ja, DET är den.

Foto: Wikimedia Den portugisiska örlogsmannen kallas även blåsmanet. Jag föredrar det förstnämnda namnet eftersom det låter så tufft. Örlogsman är ett annat namn för örlogsfartyg eller krigsfartyg. Den portugisiska örlogsmannen har en gasfylld blåsa som flyter på ytan. Från blåsan hänger trådar som kan bli upp till 30 meter långa (men vanligtvis inte längre än 10 meter). Trådarna är täckta av brännande nässelceller. Den portugisiska örlogsmannen drar runt på haven som ett krigiskt fartyg som du inte vill bråka med.

Det gasfyllda ”seglet” är blått, lila eller rosa och 9-30 centimeter långt. Gasen i seglet består av kolmonoxid, syre och lite argon. Om den portugisiska örlogsmannen vill kan den tömma seglet på gas och sjunka. Det kan vara bra om den blir attackerad av något i ytan.

En av den portugisiska örlogsmannens fiender är violsnäckan. Violsnäckan äter portugisiska örlogsmän, lägger ägg i resterna och stjäl nässelcellerna för att bygga upp ett eget försvar. En annan fiende är filtbläckfisken som sliter av nässeltrådarna för att använda dem som piskor. Sköldpaddor äter portugisiska örlogsmän. De är så tjockhudade att de kan mumsa i sig utan att utlösa nässelcellerna. Själv äter den portugisiska örlogsmannen små djur som den lyckas fiska upp med sina tentakler.

Den portugisiska örlogsmannen ingår i ordningen sifonoforer. Det är en grupp av nässeldjur som utmärks av att det som ser ut att vara ett djur i själva verket är många djur i en koloni. En portugisisk örlogsman är uppbyggd av flera zooider. Den är alltså inte en individ utan snarare ett samhälle. Den portugisiska örlogsmannen består av fyra sorters zooider som har helt olika uppgifter. En sort utgör den gasfyllda blåsan, en annan är nässeltrådarna, en tredje äter och sköter matsmältningen, och en fjärde kan föröka sig. Zooiderna kan inte överleva självständigt utan varandra, men tillsammans utgör de en imponerande och effektiv organism.

Det finns två arter av portugisiska örlogsmän. Den som brukar avses med namnet portugisisk örlogsman, och som det här inlägget huvudsakligen handlar om, är den atlantiska arten Physalia physalis. I Stilla havet och Indiska oceanen finns den mindre arten Physalia utriculus. Den påträffas ofta vid Australien och Hawaii.

För det mesta finns den portugisiska örlogsmannen ute på öppet vatten. Den kan inte simma eller förflytta sig själv över huvud taget, utan är helt utlämnad åt vindar, strömmar och tidvatten. Ibland hamnar portugisiska örlogsmän på stränder, ofta i stora skaror. När det händer är det vanligt att den drabbade stranden stängs. Den portugisiska örlogsmannen kan nämligen brännas riktigt otäckt. Varje år blir runt 10 000 människor i Australien brända av den mindre arten. Att den större av arterna bränner människor är inte lika vanligt, men den bränner desto värre.

Om du rör vid en tentakel utlöses nässelcellerna. Pyttesmå harpuner skjuts in i dig och genom dem injiceras gift. Du får ett rött märke som ser ut att komma från en piska. Vanligtvis gör det ont i några timmar innan smärtan börjar avta. Om du har otur tar sig giftet till lymfkörtlarna och då blir smärtan värre. I allvarliga fall kan den portugisiska örlogsmannens gift ge upphov till chock, feber och hjärt- och lungproblem. Att människor dör av giftet är extremt ovanligt, men det har hänt.

Tentaklerna kan brännas långt efter att den portugisiska örlogsmannen har dött. Om du hittar en portugisisk örlogsman uppspolad på en strand ska du alltså inte röra vid tentaklerna. Lösa tentakler som har slitits loss från organismen bränns också.

Att hälla saltvatten eller varmt vatten på det skadade området kan lindra smärtan. Enligt vissa källor hjälper ättika. Andra hävdar att ättika tvärtom förvärrar skadan. Det bästa är att kontakta sjukvårdspersonal om du skulle ha oturen att bli bränd.

Vi ska titta på en film som inte visar en portugisisk örlogsman utan en släkting till den: en annan sifonofor. Eller, rättare sagt, förmodligen är det en sifonofor. Ingen vet riktigt. Det mystiska djuret är nyupptäckt i havsdjupen och helt otroligt häftigt. Sifonoforer är väldigt udda.

2 kommentarer

  1. anonym

    Hej! Skriver en presentation om blåsmaneten. Hittar ingen information om vad den äter? Kan vara jag som är helt blind oxå… tacksam för svar.

  2. anonym

    Hej! Skriver en presentation om blåsmaneten. Hittar ingen information om vad den äter? Kan vara jag som är helt blind oxå… tacksam för svar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: