Blodröd kammanet

Vi har två saker att fira den här veckan:
1. Det kinesiska nyåret. Det infaller idag. I samband med firandet brukar det finnas massor av röda dekorationer med ljus och glitter. Vi behöver en vattenvarelse som matchar det.
2. Alla hjärtans dag. Den firas på söndag. Vi behöver en vattenvarelse som ser ut som ett hjärta, gärna i rött eller rosa.

Foto: Monterey Bay AquariumEftersom naturen är fantastisk har den skapat ett djur som har alla dessa kvalifikationer: den blodröda kammaneten. Den saknar svenskt namn så jag har hittat på ett. På engelska heter den bloodybelly comb jelly och på latin Lampocteis cruentiventer. Det är inte jag som har kommit på att den blodröda kammaneten ser ut som ett hjärta. Det är Carly på The Featured Creature. Hon skrev om den blodröda kammaneten på alla hjärtans dag redan 2013. I hennes inlägg hittar du flera snygga bilder på detta ursnygga djur.

Den blodröda kammaneten blir upp till 12 centimeter lång och lever på mellan 700 och 1000 meters djup. Den är alltså en djuphavsart. Det är faktiskt därför den är röd. Den blodröda kammaneten kommer i olika röda nyanser, men magen är alltid blodröd. Orsaken till det är att kammaneten vill dölja ljus från byten som den har ätit.

I havsdjupen finns många djur som lyser. Ett genomskinligt djur som sväljer ett självlysande djur kommer att vara synligt för allt och alla i närheten. Detta problem försvinner om den genomskinliga magen är röd. Djur som lever i djuphaven kan inte se rött. Rött ljus når inte så djupt ner i vattnet så de som lever där har ingen nytta av att kunna se det. För dem framstår rött som svart. Det betyder att innehållet i en röd mage inte syns, även om magen är genomskinlig.

Kammaneter må se ut som harmlösa geléklumpar, men många av dem är vansinnigt glupska rovdjur. Steve Haddock på Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) beskriver en av de mer glupska arterna:

If some of these comb jellies happen to be too small to wrap themselves around their prey, “they kind of try to bite it and they end up getting their lips just plastered on the side of it,” said Haddock. “And they just sit there with their mouth sucking on it.”

Den blodröda kammaneten är inte bland de glupskaste. Den äter små djur som den fångar med sina läppar.

Kammaneter är skojiga djur. De är inte maneter. Maneter är en sorts nässeldjur medan kammaneter utgör en helt egen stam. De heter som de gör för att de har kammar (vanligtvis åtta stycken) längs sidorna. Kammarna består av hårliknande utväxter som kallas cilier. Kammaneten simmar genom att vifta med cilierna. Rörelsen genom kammen ser ut som när en publik på en läktare gör vågen.

Det är viftandet med cilierna som får den blodröda kammaneten att glittra i regnbågens alla färger. Den producerar inget eget ljus, men cilierna reflekterar ljus som träffar dem. Enligt Steve Haddock fyller det här glittrandet förmodligen ingen som helst funktion för kammaneten. Det verkar bara vara en spexig bieffekt.

Kammaneter orsakar mycket debatt mellan forskare. De kan vara våra mest avlägsna släktingar i djurvärlden. Hur de fungerar och varför är till stor del höljt i dunkel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: