Havslädersköldpadda

Det finns små sköldpaddor och stora sköldpaddor, söta sköldpaddor och mindre söta, havslevande och sötvattenlevande, sköldpaddor som nästan bara lever på land och sköldpaddor som nästan aldrig lämnar vattnet. Det finns helt enkelt många sorters sköldpaddor. För att vara mer exakt: det finns ungefär 260 nu levande arter.

Foto: Wikimedia Havslädersköldpaddan är unik på flera sätt. Till att börja med är den världens största sköldpadda. Den kan bli nästan tre meter lång. Det gör den till världens fjärde tyngsta reptil (efter tre krokodiler). Havslädersköldpaddan är dessutom den sista levande medlemmen i den uråldriga familjen havslädersköldpaddor, som uppstod för ungefär 110 miljoner år sedan. Alla andra nu levande sköldpaddsarter tillhör nyare familjer. Det gör att havslädersköldpaddan är väldigt omodern och förhistorisk jämfört med andra nu levande sköldpaddor.

En udda egenskap hos havslädersköldpaddan är skalet. Alla andra sköldpaddor har hårda skal av benplattor. Havslädersköldpaddans skal är mjukare, mer flexibelt och täckt av hud. Det har en något gummiaktig yta. På skalet finns upphöjda ränder som gör sköldpaddan mer hydrodynamisk. Att titta på skalet är det enklaste sättet att skilja havslädersköldpaddan från andra sköldpaddor. De ovanligt långa frambenen är också ett bra kännetecken. De kan faktiskt bli över två meter långa.

Sköldpaddor som huvudsakligen lever på land har ben att gå runt med. Det har inte havslädersköldpaddan. Den tillbringar nästan all sin tid i havet. Därför är dess ben inte riktigt ben utan snarare fenor. En av få gånger havslädersköldpaddan tar sig upp på land är när den ska lägga ägg. Den krälar upp på en sandig strand och gräver ner äggen. Hanarna lämnar aldrig havet. Varför skulle de göra det, liksom?

Det finns många rovdjur som äter sköldpaddans ägg. Nykläckta sköldpaddor som ska ta sig ner till havet löper också hög risk att bli uppätna. Ju större sköldpaddan blir, desto färre rovdjur rår på den. En fullvuxen havslädersköldpadda behöver i stort sett bara akta sig för vithajar, tigerhajar och späckhuggare. Men den är inte hjälplös. Det har hänt att en havslädersköldpadda har blivit förbannad på en anfallande haj och jagat den för att bita den.

Havslädersköldpaddan kan dyka ner till 1200 meters djup. Det är ingen annan sköldpadda som ens nästan klarar det djupet. Anledningen till att havslädersköldpaddan kan är att dess skal är så flexibelt. Hade det varit som andra sköldpaddsskal hade det krossats av trycket. Nere i djupen jagar havslädersköldpaddan sin delikata favoritmat maneter. På nätterna är maneterna närmare ytan och då är havslädersköldpaddan också där.

Alla reptiler är kallblodiga – utom havslädersköldpaddan. Dess kroppstemperatur kan vara 18 grader över vattentemperaturen. Havslädersköldpaddan är i stort sett att aldrig stilla. Den migrerar över enormt stora avstånd. Enligt en studie ägnar den ungefär 0,1% av sin vakna tid åt att vila. Detta konstanta simmande genererar värme som sköldpaddans kropp tar vara på för att hålla temperaturen. Havslädersköldpaddan är väldigt sportig och aktiv. Den är en av världens snabbaste reptiler. Den kan simma i 35 kilometer i timmen.

Det finns havslädersköldpaddor i alla hav över hela jorden. Arten är dock inte vanlig någonstans och den hittas sällan på grunt vatten. Den har påträffats i nordiska vatten vid flera tillfällen. Döda individer har vid ett par tillfällen spolats i land i Skåne och Danmark. Två gånger har havslädersköldpaddor fastnat i danska fiskares garn, och de siktas då och då vid norska kusten. Men det finns inga kända äggläggningsplatser i närheten av nordiska vatten.

Havslädersköldpaddan är utrotningshotad. Det finns flera skäl till det. Ett av de stora skälen är att det finns fullt av plastpåsar i haven. För havslädersköldpaddan ser en plastpåse ut som en manet. Ungefär en tredjedel av alla vuxna havslädersköldpaddor har fått i sig plast. Det kan förstöra deras magar och göra att de inte får i sig tillräckligt med näring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: