Stenfisk

Det var länge sedan vi hade en giftig veckans vattenvarelse. Därför får det nu vara dags för världens giftigaste fisk.

Foto: Wikimedia Stenfisken är en riktig best. Den lever på botten, kamouflerad till en sten. När ett bytesdjur kommer inom räckhåll slår den blixtsnabbt till och flyger upp. När munnen öppnas skapas ett undertryck som suger in det stackars bytet i stenfiskens enorma käft. Sedan lägger sig stenfisken tillrätta igen och väntar på nästa måltid. Den är väldigt lat och rör sig inte i onödan.

Den fisk som kort och gott brukar kallas för stenfisk är arten Synanceia verrucosa. Den blir 30-50 centimeter lång och lever på grunt vatten i de varma delarna av Indiska oceanen och Stilla havet. Den är alltså spridd över en stor del av jorden. Stenfisken har mycket gemensamt med de andra fiskarna i släktet Synanceia. Alla är giftiga, ser snarlika ut och lever i ungefär samma områden.

Stenfisken är släkt med flera andra giftiga fiskar, bland annat skorpionfisken (som också ligger kamouflerad på botten) och drakfisken (som simmar runt och är snygg). Gemensamt för dessa fiskar är att deras ryggfena har ihåliga fenstrålar. De fungerar som injektionsnålar. Om du blir stucken injiceras ett gift som ger upphov till vansinnig smärta, svullnad och – om du har otur – hjärtstillestånd.

Ingen av dessa giftiga fiskar kommer att aktivt söka upp dig för att sticka dig. De jobbar inte på det sättet. Taggarna är ett försvar. De är en av många anledningar till att du aldrig ska peta på något i tropiska vatten. Du tror kanske att du bara petar på en sten eller på botten, men där kan ligga en stenfisk. Stenfisken är extremt bra på att kamouflera sig. Den kan även gräva ner sig en bit i sandbotten. Ibland växer det till och med alger på den.

Många djur flyttar på sig när en människa kommer för nära. Stenfisken gör inte det. Den vet precis hur giftig den är och därför kan den kaxigt ligga kvar. Den vanligaste orsaken till att människor blir stuckna är att de råkar trampa på stenfisken. Om du trampar på den gör trycket av din fot att det injiceras mer gift än om du ”bara” petar på fisken. I båda fallen är det allvarligt och du behöver hjälp.

För att göra det hela ännu jobbigare är det fullt möjligt att råka trampa på en stenfisk på stranden. Stenfisken kan klara sig på land i upp till ett dygn.

Allt det här låter minst sagt skräckinjagande, men jag tycker inte att du ska gå runt och vara rädd för stenfiskar. Att människor blir stuckna hör inte till vanligheterna. Vi tar Australien som exempel eftersom där finns relativt många stenfiskar. Under 2014 fick Queensland Poisons Information Centre totalt 16 telefonsamtal om stenfiskstick. Dock har ingen dött av en stenfisk i Australien sedan 1915. Det är dessutom inte säkert att det verkligen var en stenfisk som orsakade det dödsfallet.

Stenfisken vill för det mesta ligga på en stenig botten vid ett korallrev. Där kan den ju smälta in bland stenarna och så finns där många djur att äta. Stenfisken är inte lika intresserad av sådana släta fina sandbottnar som badande människor brukar föredra. Därför kommer du och stenfisken sannolikt aldrig att träffas.

Om du skulle bli stucken ska du kontakta sjukvården. Det finns motgift. Det finns också något du kan göra själv som är väldigt effektivt: håll den skadade kroppsdelen i så varmt vatten du kan stå ut med. Giftet består av proteiner som bryts ner av värmen. Detta gäller inte bara för stenfiskens gift utan för de flesta gifter från fiskar. Om du har blivit stucken av en fisk och inte har lyckats artbestämma den är varmt vatten alltså en bra metod att chansa på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: