Discomussla

Vi känner till ungefär 9 200 nu levande musselarter. Musslor är en sorts blötdjur som har ett tvådelat skal. Av de 9 200 arterna finns det en enda som har en inbyggd ljusshow: Ctenoides ales, eller discomusslan. Den passar bra att uppmärksamma nu under nyårsveckan.

Foto: FlickrDet finns många bioluminiscenta fiskar, maneter, kräftdjur och andra djur. Att ett djur är bioluminiscent betyder att det skapar ljus. Discomusslan är inte bioluminiscent, fast den verkligen ser ut att vara det. Den reflekterar bara det ljus som redan finns. Kanten på discomusslans mantel är vit och består av små kiselsfärer som reflekterar ljus. Bäst är kiselsfärerna på att reflektera blått ljus. När musslan växlar mellan att visa och dölja mantelns kant ser det ut som om den blixtrar i blått.

Anledningen till att discomusslan blixtrar är att den vill skrämma bort rovdjur eller locka till sig bytesdjur, till exempel plankton som söker sig till ljus. Många djur som visar upp ljusshower gör det för att attrahera en partner. Det gör inte discomusslan. Den ser så dåligt att den förmodligen inte ens kan uppfatta artfränders blixtrande. Discomusslan har 40 ögon som sitter mellan tentaklerna (som enligt min mening ser ut lite som ett färgglatt skägg). Eftersom ögonen inte är så bra använder sig musslan av andra sinnen. Den kan uppfatta rörelser och har kemoreceptorer som känner av smak i vattnet.

Nyligen upptäcktes något spännande: både manteln och tentaklerna på discomusslan innehåller svavel. Syftet med svavlet kan vara att bilda svavelsyra som gör att discomusslan smakar så illa att rovdjur inte vill äta den. Framtida forskning får utvisa om det är så.

Den senaste forskningen om hur och varför discomusslan lyser är gjord av doktoranden Lindsey Dougherty. Hon blev kär i discomusslan när hon snorklade med sin syster som barn. Redan då sa hon att hon ska doktorera med discomusslan som ämne. Det finns mycket vi inte vet om discomusslan, så Dougherty har en del att göra.

Discomusslan blir upp till tio centimeter bred. Du kan träffa den vid korallrev nära Indonesien. Där är den ganska vanlig. Den brukar hålla till i skrevor tillsammans med en eller flera kompisar.

Om vi kikar bortom det svenska språket har discomusslan massor av smeknamn utöver disco clam, bland annat electric flame scallop, disco scallop, electric clam och electric pussy. Det sistnämnda är lite anmärkningsvärt. Kan du se varför musslan kallas så?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: