Eldflugebläckfisk

Nu är det chanukka. Denna judiska högtid började igår (6 december) och varar i åtta dagar. Chanukka är en ljusets fest. Vi firar därför med en vattenvarelse som lyser. Det här är inte första gången vi bekantar oss med ett bioluminiscent (ljusproducerande) djur, men just det här lyser så spektakulärt att det nog får andra bioluminiscenta djur att känna sig lite mesiga. Vi ska lära känna eldflugebläckfisken.

(Under chanukka äts ofta karp. Nyligen var silverkarpen veckans vattenvarelse. Läs om den om du vill friska upp dina karpkunskaper.)

440px-Gusano_luciernagaEldflugebläckfisken (Watasenia scintillans) är en liten tioarmad bläckfisk. Den blir inte längre än 7-8 centimeter. Eldflugebläckfisken lever i västra Stilla havet vid Japan. Vanligtvis håller den till på 200-400 meters djup, men som många andra djur i havsdjupen migrerar den upp till ytan varje natt för att fånga mat. Den äter små fiskar, räkor och annat. Precis som andra bläckfiskar är den en effektiv jägare med klor och sugkoppar på sina armar.

Över hela kroppen har eldflugebläckfisken ljusskapande organ som kallas fotoforer. De största fotoforerna sitter på armarnas spetsar och runt ögonen. De ger ifrån sig ett blått ljus som är minst sagt häpnadsväckande. Bläckfisken väljer själv om den vill lysa med alla fotoforerna samtidigt eller blinka med dem i mönster. Ljuset har flera syften. Det kan locka till sig byten, skrämma bort rovdjur, attrahera en partner samt fungera som kamouflage. Om ett rovdjur tittar på ett byte underifrån syns det som en mörk siluett mot den ljusare ytan. Genom att lysa på ett sätt som matchar ljuset från ytan kan eldflugebläckfisken kamouflera sig.

Ljusshowen är inte det enda som skiljer eldflugebläckfisken från andra bläckfiskar. Den är den enda bläckfisk vi känner till som kan se färger. Syftet med det kan vara att skilja artfränders ljus från andra ljuskällor.

Mellan mars och maj är det parningssäsong för eldflugebläckfisken. Massor av bläckfiskar samlas nära ytan i Toyamabukten i Japan för att föra sina gener vidare. När äggen har fertiliserats dör bläckfiskarna. Äggen kläcks efter 6-14 dagar, beroende på temperatur. Ju varmare det är i vattnet, desto kortare tid tar det. Ett år senare är det dags för de nya bläckfiskarna att föröka sig och dö strax efteråt. Eldflugebläckfisken lever alltså bara i ett år.

Foto: Wordless Tech

Strömmarna i området gör att bläckfiskarna spolas upp på stränderna i Toyamabukten och lyser upp kustlinjen. De lysande stränderna lockar till sig turister. Många turister vill även åka ut med båt och titta på eldflugebläckfiskarna därifrån, speciellt medan de fiskas upp. I Japan anses eldflugebläckfisken vara en delikatess. När fiskare drar upp sina nät fulla med eldflugebläckfiskar glittrar hela havsytan i blått.

Eldflugebläckfisken är inte ensam om att få havet att lysa. Flera arter av bakterier och en sorts mikroorganismer som kallas dinoflagellater kan åstadkomma en liknande effekt. Missa inte dessa fantastiska bilder. På vissa av dem ser det ut att ligga en stjärnhimmel i havet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: