Papegojfisk

Foto: Wikimedia Papegojfiskar är färgglada fiskar som lever vid korallrev. Det finns väldigt många färgglada fiskarter vid just korallrev, men papegojfisken har något som skiljer den från mängden: en näbb. Med näbben följer ett ansiktsuttryck som får fisken att se konstant glad men lite lurig ut. En annan egenskap som gör att papegojfisken sticker ut från fiskmängden är att den låter. Snorklare och dykare brukar faktiskt höra papegojfisken innan de ser den.

Det som hörs är ett skrapande och krasande ljud. Papegojfisken äter alger, svampdjur och annat som den skrapar loss från koraller och stenar. Det är det som låter. Papegojfisken ägnar i stort sett hela sina dagar åt att äta. Den är en rolig syn eftersom den gnagar med stort engagemang och ser väldigt lycklig ut över att göra det.

När papegojfisken äter får den även i sig bitar av de stenar och koraller som maten växer på. Bitarna mals sönder inne i papegojfisken och lämnar sedan kroppen den naturliga vägen i form av sand. Denna sand spolas upp på närliggande stränder. Om du går på en fin sandstrand där det finns korallrev i närheten går du på papegojfiskbajs. På en ö i Maldiverna, till exempel, har ungefär 85% av sanden passerat genom en papegojfisk. En enda stor fisk kan bajsa ut upp till 90 kilo sand om året.

Det finns faktiskt en sång om bajsande papegojfiskar.

Papegojfisken spelar en enormt viktig roll för korallrevens välmående. Den skadar inte korallreven genom att knapra på dem. Tvärtom städar den och återvinner materialet genom att göra sand av det. Alger som växer på korallrev blockerar solen för korallerna. Att gnaga bort det som växer på korallerna är alltså att göra dem en tjänst. Papegojfisken gnagar även bort parasiter. Vissa arter av papegojfisk äter levande koraller, men den nytta papegojfiskarna gör för korallreven är större än den förstörelse de orsakar.

Inte heller papegojfiskens näbb skadas av att tugga på bokstavligt talat stenhårda saker. Gnagandet gör att näbben hålls ren och inte växer sig för lång. Stenarna och korallerna fungerar alltså lite som en nagelfil för papegojfisken.

Det finns ungefär 95 arter av papegojfiskar. Tidigare ansågs de vara en egen familj, men nu ses de som en underfamilj i familjen läppfiskar (där även vår vän slängkäften ingår). Att en fisk med näbb är en läppfisk verkar kanske lite motsägelsefullt, men så är det. Papegojfiskar finns i varma hav över hela världen. De flesta blir 30-50 centimeter långa som fullvuxna, men det finns även mindre och större arter. Den största är Bolbometopon muricatum som kan bli 1,3 meter lång. Färgerna varierar väldigt mellan arterna. Blått, grönt, gult och rosa är några exempel.

Precis som hos slängkäften är kön en ganska komplicerad historia för många papegojfiskar. Vissa av dem börjar sina liv som honor och blir senare hanar. Hanarna brukar vara färggladare än honorna. Allra färggladast är superhanarna. De är dominanta hanar som har harem av honor. När en superhane dör byter en av honorna kön och tar hans plats.

Papegojfisken är till och med skojig när den sover. Papegojfiskar av vissa arter bygger en slemkokong runt sig när det är läggdags. I brist på tält eller pyjamas, kanske. Slemhöljet döljer papegojfiskens lukt från rovdjur, till exempel hungriga muränor. Det kan också fungera som ett varningssystem. Om någon rör vid höljet vaknar papegojfisken och kan snabbt simma iväg.

Ett fåtal papegojfiskarter är hotade. En rapport från år 2014 visar att det viktigaste vi behöver göra för att skydda korallreven i Karibien är att skydda papegojfisken. De senaste åren har det fiskats så mycket papegojfisk att flera korallrev i Karibien är täckta av alger. De rev som mår bäst är de där det finns många papegojfiskar. Överfiske av främst papegojfisk är det största hotet mot de karibiska reven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: