Bobbitmask

Maskar kan vara riktigt otäcka. Det brukar inte vara helt uppenbart eftersom de flesta maskar är relativt små, men jag glömmer aldrig när jag tittade på havsvatten i ett mikroskop. I droppen jag tittade på låg något pyttelitet och avlångt som såg helt harmlöst ut för blotta ögat, som en liten bit sjögräs, men när jag tittade i mikroskopet visade det sig vara en skräckinjagande havsborstmask som stirrade på mig med sina fyra ögon och såg förbannad ut. Jag lovar: den såg ut att vara såväl hatisk som hämndlysten. Förmodligen var den inte det på riktigt. Vissa havsborstmaskar råkar bara se ut så.

Foto: Wikimedia Det som gör havsborstmaskar så skräckinjagande är att de ofta har väldigt detaljrika huvuden. De ser ut som monster. Bobbitmasken (Eunice aphroditois) är ett lysande exempel på det. Den har fem antenner och en käft som påminner om en sax. Masken ligger nedgrävd i bottensedimentet så att bara antennerna sticker upp. När något vidrör antennerna slår den till. Den sticker blixtsnabbt upp och slår sina käftar om det stackars bytet, ibland så häftigt att bytet klipps av på mitten. Dessutom är masken giftig. Den injicerar giftet när den hugger ett byte så att det blir lättare att äta det.

Denna varelse måste självklart vara oerhört skräckinjagande för små fiskar, men som människa behöver du väl inte oroa dig för en liten mask? Eller? Tyvärr kan den här masken bli tre meter lång.

Bobbitmasken har fått sitt namn efter Lorena och John Bobbitt. De var ett amerikanskt par som blev världsberömda år 1993 när Lorena skar av halva sin makes penis med en kniv. Hon körde sedan iväg och kastade ut penisen genom bilfönstret. Efter en stund ångrade hon sig och ringde 911. Ett sökteam hittade Johns penis vid vägkanten och lyckades sätta tillbaka den. Lorena hävdade i rätten att John hade våldtagit och misshandlat henne under en längre tid. Rätten bedömde att dessa händelser hade påverkat Lorenas omdöme så pass att hon inte kunde hållas ansvarig för det hon hade gjort, och hon frikändes.

Egentligen är namnet på bobbitmasken väldigt missvisande. Det ger ju intrycket att masken skär av någons penis, men det gör den inte. Maskens attacker är så snabba och brutala att hugget ofta delar bytesdjuret i två delar. Bobbitmasken klipper alltså av sina byten med hjälp av sin inbyggda sax, till skillnad från Lorena Bobbitt som använde en kniv för att avlägsna en specifik kroppsdel. Likheterna är få.

Det påstås ibland att honan hos bobbitmasken biter eller hugger av hanens penis efter parning. Dessa rykten finns det ingen som helst sanning i. Bobbitmasken har ingen penis och har aldrig heller haft någon. Hanen släpper ut spermier i vattnet och honan släpper ut ägg. Befruktningen sker sedan utanför maskens kropp, ute i vattnet.

Foto: I Fucking Love Science Bobbitmasken är nattaktiv. Trots sin brutala jaktmetod är bobbitmasken faktiskt allätare. Den lever till stor del på alger och växtdelar. Den finns i varma hav världen över på mellan 10 och 40 meters djup. Trots att den kan bli tre meter lång är genomsnittslängden ”bara” en meter. Färgerna varierar från rött guld till brunt med ett regnbågsfärgat skimmer. Masken är väldigt snygg färgmässigt. Om du inte låtsas om käkarna kan du kanske intala dig att den är ett trevligt djur.

Om du rör vid en bobbitmask kan den bitas. Det lär vara en mycket oangenäm upplevelse, men jag har aldrig hört talas om att en människa har blivit allvarligt skadad. Enligt vissa källor är utväxterna längs maskens kropp giftiga. Om du sticker dig på dem kan du bli förlamad i den skadade kroppsdelen, sägs det. Jag hittar ingenting som tyder på att detta är mer än ett envist rykte. Monster har en tendens att bli missförstådda.

Det händer att intet ont anande akvarieinvånare blir offer. Ibland råkar unga bobbitmaskar av misstag hamna i akvarier. På Blue Reef Aquarium i Cornwall, Storbritannien, hittades en bobbitmask år 2009. Personalen upptäckte att fiskar saknades och att koraller hade kluvits på mitten (vilket inte är helt olikt vad en boxarräka kan ställa till med). Ingen hade en aning om vad som hade hänt. När personalen plockade upp allt ur akvariet och genomsökte det hittades en bobbitmask som var en meter lång. Akvariepersonalen gav den namnet Barry.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: