Sandkrabba

Om du någon gång har promenerat på en thailändsk strand har du kanske sett samlingar av små sandbollar. I så fall har du nog också sett att det finns ett litet hål i sanden nära bollarna. Det krävs ingen Sherlock Holmes för att komma på tanken att någon kryper upp ur hålet och rullar bollar. Men vem gör det och varför? Svaret är sandkrabban.

Det här med namn på djur kan vara lite förvirrande. Den bollrullande krabban kallas för sandkrabba på svenska, men det kan mycket väl finnas helt andra arter som också kallas för det. Engelskans sand-bubbler crab används för krabbor i släktena Scopimera och Dotilla i familjen Dotillidae. I familjen ingår även släktet Ilyoplax, men de rullar inte bollar. Jag följer samma indelning här. Med sandkrabba avses i den här texten krabbor av släktena Scopimera och Dotilla. Arter av sandkrabbor finns i tropiska områden runt Indiska oceanen och Stilla havet.

Foto: Wikimedia Sandkrabban är pytteliten. Dess kropp blir bara en centimeter bred. Krabban är rund och har samma färg som sanden, så om den inte rör sig kommer du förmodligen att tro att den är en av sandbollarna. Att vara stilla är dock inte den här krabbans stil. Den är ganska nervöst lagd. Så fort den känner sig hotad springer den blixtsnabbt ner i sitt hål där den är säker. Även om den gör många sandbollar lägger den bollarna så att det alltid finns en fri flyktväg tillbaka till hålet. På det sättet är den väldigt förutseende.

Den lilla sandkrabbans liv styrs av tidvattnet. Krabban bor nere i sanden när det är högvatten. Den bidar sin tid. Hade den inte varit nere i sanden hade den svepts med av vågorna och dragits ut till havs.

När det är ebb och vattnet drar undan gräver sig krabban upp ur sitt bo. Mellan sandkornen har havet lämnat en buffé av pyttesmå kräftdjur, ägg, växtrester och annat som vi människor inte kan se med blotta ögat. Nu är det matdags för krabban. Den börjar genast sortera ut ätbara partiklar från sanden. Det gör den genom att skrapa ihop lite sand med klorna, stoppa in den i munnen, äta upp det ätbara och forma sandresterna till en boll. Sandkrabban gör ungefär tolv bollar i minuten. Den måste jobba fort eftersom den bara kan göra bollar medan sanden är fuktig.

Krabban utgår från sitt bo och lägger bollarna i fina rader ut från boet. På det sättet bildas ett mönster som ofta ser ut som en solfjäder, en blomma eller något annat ordnat.

När vattnet stiger springer krabban ner i sitt bo, vilar, städar lite och väntar på att buffén ska dukas upp igen. Vattnet förstör alla bollarna. Jag kan inte låta bli att tycka synd om krabban. Den är lite som Sisyfos. Enligt grekisk mytologi dömdes Sisyfos till att i all evighet rulla upp en sten för en brant. Varje gång stenen nästan är uppe rullar den ner igen. Något snarlikt händer med krabbans fina bollmönster när de förstörs gång på gång. Men egentligen är det inte synd om sandkrabban. Den bryr sig inte om sina bollar. De är bara rester. När du har ätit lämnar du disk och sopor efter dig. Krabban lämnar konstverk. Sandkrabba-människa: 1-0.

Sandkrabban har håriga ben. Hårstråna suger upp vatten ur den fuktiga sanden så att krabban inte torkar ut medan den springer runt på land. Vid gälarna har krabban små utrymmen som den fyller med vatten när den är i sitt bo. Vattnet håller gälarna fuktiga även när krabban är ovan jord.

Om du hittar bollar på en strand, om sanden fortfarande är fuktig och om du har tålamod kan du få se en sandkrabba in action. Sätt dig bara vid boet och vänta. Sitt så att du inte kastar skugga över hålet. Om din skugga syns förstår krabban nämligen att du är där och då vågar den sig inte fram. Efter några minuter, när kusten ser ut att vara klar, bör krabban komma upp ur boet och fortsätta äta.

1 kommentar

  1. Patrik Jönsson

    Mycket intressant och välgjort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: