Venus flugfälleanemon

Det finns något otäckt i de mörka djuphaven som ser ut som den köttätande växten venus flugfälla. Det bör egentligen inte förvåna någon eftersom haven är så mycket coolare och tuffare och bättre än torra land och aldrig upphör att överraska. Att venus flugfälla har en havsmotsvarighet är så typiskt haven.

Vad behöver en djuphavsvariant av venus flugfälla ha för egenskaper för att kunna fungera? En förutsättning är att den inte är en växt. Växter behöver solljus för att fotosyntesen ska fungera. Det betyder att växter i vatten bara kan leva relativt nära ytan. I de mörka havsdjupen finns inga växter. Mycket av det som lever där ser lite växtlikt ut men är i själva verket djur. Venus flugfälleanemon är ett exempel.

Foto: WikimediaSjälvklart måste en djuphavsvariant av venus flugfälla se otroligt läskig ut också – inte för att det är en biologisk förutsättning för djuphavsliv utan för att läskighet verkar vara standard där. Om flugfälleanemonen inte hade sett ut att vara hämtad ur en mardröm hade den blivit mobbad av de andra djuphavsdjuren.

Havsanemoner är en sorts koralldjur som i sin tur är en sorts nässeldjur. De lever vanligtvis fastsittande och fångar små djur med sina tentakler. Tentaklerna är täckta av nässelceller som paralyserar bytet. När ett djur vidrör en nässelcell avfyras en liten harpun som levererar giftet. Den tydligaste skillnaden mellan anemoner och maneter är att maneter har ett medusastadium då de lever fritt i vattnet. Anemoner saknar medusastadium. Det finns anemoner som inte lever stillasittande liv, men de flesta gör det. Ofta lever anemoner i relativt grunda vatten, gärna på korallrev. Många anemoner har en symbiotisk relation med alger och algerna behöver sol. Flugfälleanemonen och andra arter som lever i mörker har inga algkompisar.

Det är mest till det yttre som venus flugfälleanemon påminner om venus flugfälla. De lever väldigt olika liv. Växten venus flugfälla har blad som är utformade som käftar. När en fluga, ett spindeldjur eller annat vidrör bladens känselspröt slår käftarna blixtsnabbt ihop. Flugfälleanemonens ”käftar” är en tentakelförsedd skiva som kan vikas på mitten så att den blir käftlik. Anemonen fångar mat med sina tentakler. Den viker skivan (läs: stänger käftarna) och stoppar med hjälp av tentaklerna in maten i munnen, som sitter i skivans mitt. Maten består av små djur och marin snö (organiska partiklar som faller från grundare vatten).

Venus flugfälleanemon lever i den becksvarta midnattszonen på mellan 1000 och 4000 meters djup. I Mexikanska golfen och väster om Afrika finns det massor av flugfälleanemoner. Utanför Mauretanien är flugfälleanemonen och en sorts sjöborre de dominerande arterna på djuphavsbottnen. På andra platser är den ovanlig.

Storleken på flugfälleanemonen varierar. Den beror på hur god tillgången till mat är. Under riktigt bra förhållanden kan anemonen bli 30 centimeter bred. Det är ovanligt stort för en havsanemon. Färgerna varierar också. Skivan är ganska ljus och tentaklerna brukar vara rosa eller orange. Flugfälleanemonen sitter på stenar, vrak, rörmaskrör, skräp eller vad den än hittar. Den kan vrida på sig så att munnen befinner sig i en strategisk position i förhållande till strömmar. Där kan den sedan stillsamt vänta på att maten kommer åkande. Även om anemonen mest sitter stilla sitter den inte fast. Den kan gå runt. Framför allt som ung promenerar flugfälleanemonen ganska mycket.

Om flugfälleanemonen känner sig hotad kan den dra in tentaklerna och stänga ”käftarna”. Som försvar producerar den även ett bioluminiscent slem som fungerar som ett inbrottslarm. Du kan se det som ett lila skimmer på bilden här ovan. Den som försöker ge sig på flugfälleanemonen blir täckt av det lysande slemmet. I midnattszonen är den som lyser synlig för alla hungriga bestar. Den lysande angriparen måste därför omedelbart gömma sig för att inte bli en enkel måltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: