Silverkarp

Familjen karpfiskar (Cyprinidae) innehåller ungefär 3000 kända arter. Karpfiskar är den största familjen av fiskar och kanske till och med den största familjen av ryggradsdjur. Det finns helt enkelt väldigt många karpfiskar. De lever i sötvatten och saknar såväl tänder som mage.

Den mest kända karpen är förmodligen guldfisken. Från början såg den inte särskilt anmärkningsvärd ut, men kineserna började förädla den för ungefär tusen år sedan och på den vägen har det fortsatt. Nu finns det varianter som ser helt galna ut. Silverkarpen har inte avlats fram till att se lika absurd ut men har ändå ett ganska knasigt utseende.

Foto: Wikimedia Jag tror att anledningen till att jag tycker att silverkarpen ser lite galen eller dum ut är att ögonen sitter så långt ner på kroppen. Fisken ser ut att vara upp-och-ner men ändå inte. Det släkte som silverkarpen ingår i heter Hypophthalmichthys, vilket är grekiska för ”fisk med ögonen nedanför”. Fiskarna i släktet känns igen på att ögonen sitter nedanför munlinjen. Och det ser som sagt lite dumt ut.

Silverkarpen har en något udda flyktmetod. När den blir rädd hoppar den rakt upp i luften. Den kan hoppa så högt som tre meter. Det betyder att det är fullständigt livsfarligt att åka vattenskidor eller något annat snabbt i områden där det finns silverkarpar. Risken finns att motorn skrämmer en silverkarp som hoppar upp och träffar dig i ansiktet. Silverkarpen kan bli upp till 140 centimeter lång och väga 45 kilo. Vanligtvis väger den inte mer än 18 kilo, men det är illa nog. En kvinna som åkte vattenskidor år 2003 bröt näsan och en ryggkota och drunknade nästan. Flera andra människor har brutit käken eller skadats på andra sätt.

Från början kommer silverkarpen från Kina och närliggande områden. Idag är den spridd i stora delar av Asien, Europa och Nordamerika. Det odlas enorma mängder silverkarp och andra asiatiska karpar över hela världen. Eftersom fiskar har en tendens att rymma från odlingar finns silverkarpen som invasiv art på många platser. Ibland har den planterats in i sjöar och andra vatten medvetet. En anledning till det är att den är en populär sportfisk. En annan anledning är att den är en fena på filtrering.

Vad karpar äter varierar beroende på art. Silverkarpen är en filtrerare – och en riktigt duktig sådan. Genom en avancerad apparatur kan silverkarpen filtrera ut partiklar som är fyra mikrometer breda. Efter att ha passerat en uppsättning gälräfständer kommer vattnet till ett tvättsvampliknande filter där det utsöndras slem som hjälper till att fånga små partiklar.

På grund av denna unika filtreringsförmåga har silverkarpen planterats ut på vissa ställen för att förbättra vattenkvalitén. Bland annat har man velat hålla nere beståndet av cyanobakterier (även kallade blågröna alger, trots att de varken är blågröna eller alger). Cyanobakterier är giftiga och kan orsaka algblomning under gynnsamma förhållanden. Det vill vi inte ska hända. Tyvärr är silverkarpen inte alltid så bra på att hjälpa till. Silverkarpen saknar mage och måste därför äta i stort sett hela tiden. Vissa arter av cyanobakterier plockar upp en massa extra näring när de passerar genom silverkarpens icke-mage. När de sedan kommer ut på andra sidan mår de jättebra. På flera ställen där silverkarp har planterats ut ökar beståndet av cyanobakterier. Själv kan silverkarpen hantera giftet utan att skadas. Silverkarpar från vissa vatten innehåller så mycket cyanobakterier att de är giftiga för människor att äta.

Som invasiv art kan silverkarpen vara ganska besvärlig. Eftersom den äter plankton äter den upp maten för många små djur i botten av näringskedjan. Den lägger många ägg, är tålig och saknar naturliga fiender när den är fullvuxen. Därför växer beståndet fort. Bland annat USA har problem med att silverkarpen sprider sig.

2 kommentarer

  1. När det gäller storleken på partiklarna som silverkarpen kan sila så kan våra fingrar känna av ojämnheter på 9µm på en till synes helt slät yta och förkylningsvirus har en diameter på 16µm.

    • Charlotte

      Tack för denna roliga info! Betyder det att vi kan känna av förkylningsvirus på en slät yta? Jag har för övrigt alltid trott att virus är betydligt mindre än 16 µm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: