Huvnakensnäcka

På sistone har en hel del sniglar fått titeln veckans vattenvarelse. Jag hoppas att du som har läst om dem har lärt dig att marina sniglar har många märkliga och varierande förehavanden på sin agenda. Den här veckans snigel är inget undantag. Den är svaret på frågan ”vad får du om du korsar en dinosaurie, en manet och en vattenmelon?”.

Jag har inte själv kommit på denna geniala beskrivning. Det var Rebecka på Deep Sea News som kom fram till att huvnakensnäckan (Melibe leonina) är en korsning mellan en dinosaurie, en manet och en vattenmelon. Vi ska ära den som äras bör. Rebecka skriver att huvnakensnäckan och dess släktingar är hennes nya totemdjur. Hon kan inte riktigt identifiera sig med graciösa tigrar, majestätiska elefanter eller liknande, utan behöver ett djur som är lite klumpigt och bortkommet men samtidigt fantastiskt. Nakensnäckorna i släktet Melibe är helt rätt djur.

Foto: Wikimedia Huvnakensnäckan lever vid Nordamerikas västkust och blir upp till 10 centimeter lång. På engelska kallas den hooded nudibranch eller lion’s mane nudibranch. (Eftersom svenskt namn saknas har jag översatt engelskans.) Namnet kommer från att huvnakensnäckan ser ut att ha en uppfälld huva på huvudet, eller en lejonman.

På ryggen har huvnakensnäckan (och dess nära släktingar) utskott. Utskotten är platta, sitter i rader och ser ut som ryggplattorna på en stegosaurus. De är en sorts externa lungor som kallas cerata. Många nakensnäckor andas genom huden. Större hudyta är lika med bättre syreupptagning. Det är därför nakensnäckor ofta har konstiga utväxter, till exempel stegosaurusplattor. Om huvnakensnäckan är stressad lossnar dess plattor. Det är en praktisk metod för att smita från eller distrahera rovdjur. Plattorna växer så småningom tillbaka. Enligt vittnesmål ser en huvnakensnäcka utan plattor väldigt ynklig ut.

Huvudet på huvnakensnäckan ser ut som en manet. Det är dess mun som är gigantisk. Att nakensnäckor äter djur är inget ovanligt, men de brukar hålla sig till svampdjur och annat som inte lever särskilt aktiva liv. Nakensnäckorna i släktet Melibe beter sig mer rovdjursaktigt och fångar små kräftdjur, maneter och diverse larver.

 
I filmklippet ser du en släkting till huvnakensnäckan. De båda arterna ser ganska snarlika ut. Huvnakensnäckan äter dock på ett lite annorlunda sätt. Den sätter sig på ålgräs, kelp eller en annan växt, fäller ut huvan och använder den som nät. I ”nätet” fångas förbipasserande byten.

Nakensnäckor kan vanligtvis inte simma, men huvnakensnäckan kan. Den fladdrar med kroppen på ett sätt som ser kaotiskt och klumpigt ut men faktiskt är ganska komplext. Många forskare har med stort intresse studerat huvnakensnäckans simteknik.

Huvnakensnäckan luktar vattenmelon. Den är inte den enda fruktdoftande nakensnäckan. En annan är havscitronen, som luktar – ja, du gissade rätt! – citron. Lukten hos huvnakensnäckan kommer från en sorts kemikalier som kallas terpenoider. Många växter (till exempel eukalyptus, kryddnejlika och kanel) får sin doft och smak av terpenoider, så att huvnakensnäckan luktar vattenmelon är inget sammanträffande. Men varför lägger den energi på att lukta frukt? I försvarssyfte, tror forskare, men ingen vet riktigt. Doften skulle kunna avskräcka vissa rovdjur.

När flera huvnakensnäckor är samlade kallas de inte för en grupp, inte för en flock och inte heller för ett stim. De kallas för en bukett. Doften och deras sätt att sitta på växter gör att de påminner om blommor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: