Filtbläckfisk

Det var länge sedan vi uppmärksammade en bläckfisk, men du vet vad snusförnuftiga människor brukar säga: den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. I det här fallet stämmer det faktiskt. Den bläckfisk vi ska ägna den här veckan åt är så osannolikt fantastisk att jag nästan tror att någon kreativ skämtare har hittat på den.

Foto: LazerHorse.orgSläktet Tremoctopus innehåller fyra arter av åttaarmade bläckfiskar som alla lever ute i öppet vatten i varma hav. På engelska kallas de för blanket octopus eftersom honorna ser ut att ha en filt runt sig. (Svenskt namn saknas, så jag har direktöversatt det engelska.) Filten är en sorts transparent nät som håller ihop de fyra längsta armarna. Den kan samlas ihop och fällas ut när bläckfisken känner för det. Filtens funktion, eller i alla fall en av funktionerna, verkar vara att skrämmas. När filtbläckfisken känner sig hotad spänner hon ut filten och tar in vatten i den för att se större ut.

Det konstigaste med filtbläckfisken är relationen mellan könen. Honan blir upp till två meter lång. Hanen ser helt annorlunda ut, saknar filt och blir bara ett par centimeter lång. Han är 10 000 gånger mindre än honan. Det är som om en människa som väger 70 kilo skulle ha en partner som väger 7 gram (om människan är den större partnern) eller 700 ton (om människan är den mindre).

Hos många bläckfiskarter har hanen en något modifierad arm som används till att leverera ett spermapaket till honan. Att ha sex på det sättet är fullt normalt i bläckfiskkretsar. Filtbläckfiskhanen drar det dock lite längre än de flesta andra. Efter att han har valt ut en hona han är intresserad av fyller han sin modifierade arm med sperma, sedan sliter han av den och ger den till honan. Jag tänker mig att han skickar med ett litet kort med texten Go fuck yourself!, men det gör han nog inte.

Honan behåller armen och kan använda den om hon vill. Hanen dör (förmodligen, vi är inte helt säkra) strax efter amputationen. På det sättet är han väldigt snäll och självuppoffrande: han vill göra honan glad med en snuskig present men kräver ingen tacksamhet.

Redan utifrån den här informationen är det uppenbart att filtbläckfisken är ett fantastiskt djur, men den har faktiskt ännu fler ess i rockärmen. Honan kan nämligen använda vapen. Hon sliter nässeltrådarna av portugisiska örlogsmän, håller fast dem med sina sugkoppar och använder dem som piskor. Nässeltrådar från portugisiska örlogsmän är starka grejer. Filtbläckfisken är dock immun mot dem. Den använder trådarna som försvar och troligtvis också till att döda bytesdjur.

Det finns mycket vi inte vet om filtbläckfisken eftersom den är ganska ovanlig. Väldigt få människor har lyckats filma en. Vissa har dock lyckats. Tack vare dem kan vi alla beskåda spektaklet.

Jag tycker att bläckfisken i filmen ser ut lite som dementorerna i Harry Potter-filmerna. På vissa foton ser det i stället ut som om filtbläckfisken har en riktigt prålig klänning på sig. Eller en slängkappa. Du har kanske andra tankar om vad den ser ut som. Hur som helst är vi nog överens om att denna bläckfisk förtjänar ett större kändisskap än den har idag.

1 kommentar

  1. Det är uppenbart en superhjältebläckfisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: