Jättemussla

Det finns ungefär 9200 kända arter i klassen musslor. Den här veckan ska vi för första gången bekanta oss med en av dem. Vi börjar vårt musselutforskande så stort vi bara kan: med JÄTTEmusslan. Den är världens största mussla, ligger bakom världens största pärla och har gått under namn som killer clam och man-eating clam. Kan vi göra annat än älska den för det?

Foto: WikimediaJättemusslan (Tridacna gigas) kan bli mer än 120 centimeter lång och väga över 200 kilo. Den lever vid korallrev i Indiska oceanen och sydvästra Stilla havet på djup ner till 20 meter.

Precis som många koraller (till exempel den räfflade hjärnkorallen) är jättemusslan kompis med alger. Musslan låter algerna bo i den som om den vore ett hus. Algerna betalar hyran genom att göra det de är bäst på: fotosyntes. På dagarna är musslan öppen så att algerna kan sola och växa. Att odla sin egen mat är väldigt praktiskt. Om jättemusslan inte hade gjort det hade den inte kunnat bli så stor. Jättemusslan äter även genom att filtrera ut plankton ur vattnet.

Ny forskning visar att jättemusslan är ett optimalt växthus. Den har celler som är iriserande, vilket betyder att de skiftar färg beroende på vilket håll du ser dem från. Såpbubblor och pärlemor är exempel på iriserande material. Iriseringen gör att jättemusslans mantel (en mjuk vävnad som omger själva kroppen) är färgglad och glansig. Den bryter solljuset på ett sätt som gör att algerna träffas av ljus i just den våglängd de mår bäst av. Jättemusslan är så bra på att hantera solljus att forskare använder den som inspiration för att utveckla bättre solcellspaneler.

Jättemusslan är hermafrodit men kan inte befrukta sig själv. Den förökar sig genom att släppa ut ägg och spermier i vattnet samtidigt som sina artfränder. Tidpunkterna för reproduktion verkar hänga ihop med tidvattnet. En jättemussla kan släppa ut mer än 500 miljoner pyttesmå ägg (100 mikrometer breda) på en gång. Ynglet lever en kort tid som plankton och slår sig sedan ner på botten och krälar runt tills det hittar en bra plats där det kommer att tillbringa resten av sitt liv.

Trots sina rykten om att vara en människoätare är det inte troligt att jättemusslan kan skada människor. Den har blivit missförstådd för att den är så stor. Det har hävdats från flera håll att jättemusslan kan sluta sig om din arm, hålla fast dig och dränka dig. Att det verkligen skulle hända är dock osannolikt. Jättemusslan är inte aggressiv så den kommer inte att stänga skalet om den inte behöver skydda sig. Skalet stängs långsamt, och stora individer kan inte helt stänga sitt skal. Om du verkligen, verkligen vill och anstränger dig kanske du kan lyckas bli dränkt av en jättemussla. Kanske. Men troligtvis inte. Och att äta dig är musslan inte det minsta intresserad av om du inte är ett plankton.

Att jättemusslan är en farlig människoätare är alltså en myt. Att människan är en farlig jättemusselätare är dock sant. På flera platser, bland annat Frankrike, Sydostasien och vissa öar i Stilla havet, anses jättemusslan vara en delikatess. Den har även använts som afrodisiakum i Kina. Musslans skal har använts till bland annat dopfuntar och handfat. Idag säljs skal för stora pengar på svarta marknaden. Jättemusslan är en av världens mest hotade musselarter.

Om ett gruskorn eller annat litet irriterande objekt kommer in mellan musslans mantel och skal kapslar musslan in det. Resultatet blir en pärla. Vissa musslor är kända för att producera vackra pärlor. Jättemusslan är inte en av dem. Den saknar pärlemor och därför är dess pärlor inte skimrande utan porslinsartade. Trots det finns det en pärla från en jättemussla som är värd massor av pengar. Med sina 24 centimeter i diameter och en vikt på 6,4 kilo är den nämligen världens största pärla.

Pärlan hittades vid ön Palawan av en filippinsk dykare. Den blev känd för västvärlden år 1939 när amerikanen Wilburn Cobb tog med sig den från Filippinerna. Då kallades pärlan för Pearl of Allah eftersom mannen som gav den till Cobb tyckte att den såg ut som profeten Muhammeds huvud i turban.

År 1969 skrev Cobb att en kinesisk man vid namn Mr. Lee hade berättat för honom att pärlan är den förlorade Pearl of Lao Tzu. En lärling till taoismens grundare Lao Zi placerade en jadeamulett i en liten jättemussla för 2500 år sedan. Under många år därefter flyttade människor pärlan till allt större jättemusslor tills den växte sig rekordstor. Den skickades till Filippinerna för att hållas gömd och försvann där i en storm. Det finns inga bevis för att denna historia skulle vara sann – tvärtom är den på flera sätt helt orimlig – men på grund av den går pärlan idag under namnet Pearl of Lao Tzu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: