Ål

Den här veckan infaller den glada högtiden eid al-fitr som markerar slutet på den muslimska fastemånaden ramadan. Det uppmärksammar vi med en fastande, nattaktiv fisk som sällan äter mellan soluppgången och solnedgången.

När vi i Sverige pratar om ål menar vi för det mesta den europeiska ålen (Anguilla anguilla) som finns från Nordnorge till Medelhavet och Svarta havet. Det är den som är veckans vattenvarelse. Den ska inte förväxlas med havsålen (Conger conger) som också finns i Sverige men är en helt annan art.

Foto: Wikimedia Ålen kan vara den tuffaste och mest intressanta fisk vi har i svenska vatten. Den är omgiven av skrönor och myter som ofta antyder att den är skum eller läskig. Med tanke på några av ålens egenskaper är det inte så konstigt. Ålen är långsmal och rör sig med slingrande rörelser, lite som en orm. Ormar brukar inte tillskrivas snälla och ädla egenskaper i berättelser och det har troligtvis smittat av sig på ålen. En fullvuxen ål blir upp till 1,5 meter lång men vanligtvis under en meter. Den är slemmig och i allra högsta grad hal som en ål. Över ålens utbredningsområde är könsfördelningen väldigt ojämn. I Sverige är de flesta ålarna honor.

Långt efter sin död kan ålen sprattla. Det beror på muskelryckningar och betyder alltså inte att ålen har blivit en zombie. Som om dödssprattlande inte vore läskigt nog är ålens blod giftigt. Små djur som får in ålblod i sår dör ofta inom några timmar, och enligt vittnesskildringar är det väldigt smärtsamt att få ålblod i ögonen. Att ålen är nattaktiv har förmodligen också bidragit till mytbildningen. På dagarna ligger ålen nedgrävd i dy på botten. När mörkret faller kommer den fram. Den är en så kallad opportunistisk allätare. Den äter as och fångar även fiskar, kräftdjur, insektslarver och en och annan sork eller liknande om den får chansen.

Ålen kan röra sig på land. Den är känd för att krälande söka sig i riktning mot vatten oavsett var på land du släpper den. Det tjocka skinnet gör att ålen inte skadas av underlaget och de små gälöppningarna gör att den inte torkar ut.

Något som länge har varit en svårknäckt gåta är ålens fortplantningsmönster. På 1920-talet kom en dansk forskare fram till att ålen leker och dör i Sargassohavet som ligger i Atlanten öster om USA. Sargassohavet är känt för sitt vackert blåa och klara vatten, för att innehålla massor av sjögräs som flyter i ytan och för att vara det enda hav på jorden som saknar kust. Vi vet fortfarande anmärkningsvärt lite om ålens förehavanden i Sargassohavet. Det vi vet är att ålen leker där och dör i samband med det, troligtvis på stort djup.

Nu är det dags för oss att gå igenom de olika spännande stadierna i ålens liv.

Bild: I Fucking Love Science Larv: ålyngel är platta och genomskinliga. De åker med Golfströmmen från Sargassohavet till Europa. Hur lång tid resan tar vet vi inte riktigt, men den verkar ta mellan tio månader och tre år.
Glasål: när larverna närmar sig Europa har de hunnit växa till mellan sju och nio centimeter. De slutar vara tillplattade och får en rundare form. Nu kallas de glasålar.
Gulål: i slutet av resan får ålen en gulaktig pigmentering. Vissa gulålar stannar vid kuster medan andra söker sig in i floder och andra sötvatten. Gulålsstadiet varar i 5-28 år tills ålen blir könsmogen. Åldern för könsmognad varierar lokalt.
Blankål/silverål/vandringsål: när ålen börjar bli könsmogen är den redo att ge sig tillbaka till Sargassohavet för att föröka sig. I samband med det slutar matsmältningssystemet fungera. Ålen måste leva på enbart sina fettreserver under den långa resan. Kroppen blir silverfärgad och ögonen blir större och mer anpassade till att se i den stora, öppna oceanen.

Vad ålen pysslar med efter att den har blivit en blankål vet vi väldigt lite om. Ingen har någonsin lyckats fånga en helt könsmogen ål.

En ål i skånska Brantevik har blivit världsberömd. Ålen dör vanligtvis i samband med att den leker. Om en ål förhindras att leka kan den bli väldigt gammal. Förr var det vanligt med så kallade brunnsålar som släpptes ner i brunnar för att hålla dem rena. Så levde den så kallade Branteviksålen som dog år 2014. Enligt uppgifter blev den över 155 år gammal. Om det stämmer är den världens äldsta ål.

Ålen är Skånes landskapfisk. Med tanke på allt du nu har läst är det förmodligen överflödigt att säga det här, men jag säger det ändå: Skåne har den bästa landskapsfisken.

Om du ska ta med dig en enda lärdom om ålen när du snart surfar vidare härifrån är det den här: ÄT INTE ÅL. Jag kan inte understryka det tydligt nog. Ålen är akut hotad och rödlistad. Rekryteringen av nya ålar från Sargassohavet utgör bara några få procent av vad den var för 30-50 år sedan. Att fiska ål är förbjudet sedan år 2007 förutom för vissa yrkesfiskare som har specialtillstånd.

Några av hoten mot ålen är miljögifter, kraftverk och fiske. Eftersom ålen är en fet fisk tar den väldigt lätt upp och lagrar gifter. Att den vandrar gör att den, i likhet med laxen, får problem med kraftverk och andra hinder i sin väg. Laxtrappor verkar inte riktigt fungera för ålstackaren. På grund av sin höga ålder vid könsmognad är ålen extra känslig för överfiske. Dessutom fiskas stora mängder glasål vid bland annat Frankrike.

Det finns ingen odlad ål. Att odla en fisk som vägrar föröka sig någon annanstans än i Sargassohavet går ju inte. Om du äter ål bidrar du till att den överfiskas och löper stor risk att utrotas. Här finns ett urval av ställen som säljer eller serverar ål. Att listan är ett urval betyder att alla som säljer eller serverar ål inte står med. Om du vill veta hur det ligger till innan du besöker en restaurang eller butik kan du ringa och fråga. Vi behöver hjälpas åt för att få ha kvar denna fantastiska fisk i våra vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: