Mindre havsnål

Nu när det är sommar är det Pridefestivaler runt om i världen. Det är ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma den mindre havsnålen som ur fiskperspektiv är väldigt queer.

Foto: Flickr Den mindre havsnålen har jag faktiskt haft äran att träffa. Den bor längs svenska västkusten och går även in i Östersjön. Andra platser som den finns på är Svarta havet, Medelhavet och europeiska atlantkusten. Den trivs bland tång och annat på ner till 20 meters djup, gärna med svansen lindad runt någon sorts sjögräs. Havsnålen förlitar sig helt på kamouflage och försöker därför inte precis smita undan när en dykare kommer nära. Snabb är den inte heller. Om du skulle vilja fånga den med händerna går det hur lätt som helst. Fånga dock inte den stackars havsnålen bara för att du kan. Den blir rädd och ledsen.

Som namnet antyder ser den mindre havsnålen ut som en nål. Den blir upp till 30 centimeter lång om den är en hona och upp till 25 centimeter om den är en hane. Den är släkt med sjöhästar. Om du tänker dig att du drar ut en sjöhäst så att den blir raklång har du en havsnål. Den mindre havsnålen saknar fenor förutom en liten ryggfena. Ansiktet är precis lika gulligt som sjöhästens. Munnen är rörformad och fungerar som en pipett som suger upp små kräftdjur, fiskyngel och annat ätbart.

Om du inte är uppmärksam kan du råka förväxla den mindre havsnålen med den större havsnålen. Den större havsnålen har ett mörkt streck genom ögat som den mindre havsnålen saknar. Den mindre havsnålens nos är kortare än halva huvudlängden medan den större havsnålens nos är betydligt längre. Andra nålar i svenska vatten är tångsnälla, större kantnål och mindre kantnål. Alla är söta. Tångsnällan har bröstfenor och stjärtfena. Kantnålarna har timglasformad nos, till skillnad från den mindre havsnålen som har en rak och något uppåtriktad nos. Nu när du vet detta behöver du aldrig förväxla den mindre havsnålen med något annat djur.

I grunden är den mindre havsnålen grönaktig, men i lektider blir den snyggare än vanligt. Honan får en blåskimrande teckning och hanen får en gul nos. Hos fiskar (och många andra djur) är det vanligtvis hanen som försöker imponera på en hona. Den mindre havsnålen fungerar tvärtom. Det är honan som uppvaktar hanen. Om han är intresserad fäster hon äggen i en fåra på hans mage. Sedan är hanen gravid. Efter ungefär en månad kläcks äggen till en centimeter långa yngel.

Många fiskar har säkert försökt tala förstånd med den mindre havsnålen. De har sagt att gravida hanar är ett brott mot den naturliga ordningen och att det är perverst och sjukt med honor som uppvaktar hanar i stället för att snällt vänta på kavaljerer. Den mindre havsnålen har stått på sig och sagt att det den gör känns rätt och att den tänker fortsätta med det. Jag hejar på den mindre havsnålen för det.

Fler vattenvarelser med icke-traditionella könsroller:

  • Ostronpaddfisk: pappa fisk bygger bo, vaktar äggen och tar ensam hand om barnen. Mamma fisk bara lägger sina ägg och drar vidare.
  • Siamesisk kampfisk: en god far som tar hand om äggen och en osympatisk mor som försöker äta dem.
  • Näsmuräna: föds som hane, byter senare till honkön.
  • Slängkäft: föds som hona, byter senare till hankön.
  • Strimmig havsorm: i stället för att hanarna slåss om en hona, som hos många andra ormar, väntar intresserade hanar snällt på att honan ska flirta tillbaka.
  • Violsnäcka (och många andra sniglar): supercool hermafrodit.
  • Djuphavsmarulk: honan är stor, tuff och farlig. Hanen är liten, mesig och kan inte ta hand om sig själv. Därför lever han som parasit på honan.
  • Havssafir: hanarna tävlar i machosporten glittrighet. Honorna vill ha den som glittrar mest och snyggast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: