Boxarräka

Många absurda djur har presenterats på den här bloggen. Boxarräkan lyckas med konststycket att vara konstig till och med jämfört med dem.

Innan vi påbörjar denna guidade tur genom boxarräkans otroliga konstighet måste vi klargöra vilket djur som avses. Det är arten Odontodactylus scyllarus. På engelska heter den peacock mantis shrimp men på svenska verkar den sakna officiellt namn. Ibland kallas den för boxarräka. Den har många släktingar som boxas och därmed också hade gjort namnet rättvisa, men den här texten handlar alltså inte om dem. Vi reserverar namnet boxarräka för Odontodactylus scyllarus och riktar all vår uppmärksamhet mot den.

Boxarräkan ingår i ordningen mantisräkor, eller bönsyrseräkor. Det finns runt 400 arter. Namnet är lite vilseledande eftersom de inte alls är räkor, men de är i alla fall släkt med räkor eftersom de är kräftdjur.

Foto: Wikimedia Jämfört med de flesta andra mantisräkor är boxarräkan väldigt färgglad. I stället för att jag räknar upp alla dess färger föreslår jag att du tittar på bilden och försöker svara på vilka färger du inte ser. Boxarräkan kan bli upp till 18 centimeter lång. De flesta mantisräkor är mindre, men det finns arter som kan bli upp till 30 centimeter. Alla mantisräkor finns i tropiska och subtropiska hav. Boxarräkan bor vid korallrev på 3-40 meters djup i Indiska oceanen och en bit in i västra Stilla havet.

Boxarräkan är hemkär och vill helst vara i fred i sin håla. Ibland måste den dock proviantera, eller med andra ord: jaga väldigt aggressivt. Jag tänker på den som en riktigt grinig person som ogillar alla i hela världen och får utlopp för detta genom att vara elak. Den här egenskapen delar boxarräkan med många andra mantisräkor. De är folkilskna ensamvargar.

Det finns två sorters mantisräkor: klubbare och stickare. Boxarräkan är en klubbare. Det betyder att dess klor är utformade som klubbor och används till att klubba ihjäl byten. Klubbare har även spjut på sina klor, men spjuten används mest när mantisräkor slåss med varandra. Stickare har lite mer avancerade spjut med hullingar som de använder för att hugga ihjäl sina byten. Både klubbare och stickare kan skada dig. Ibland kallas mantisräkor faktiskt för tumsplittrare. Men vilka är coolast: klubbare eller stickare? Det är helt klart klubbare.

När en klubbare ska klubba ett bytesdjur sker det med en otrolig hastighet. Boxarräkan svingar sina klubbor med en acceleration på 10 400 g-krafter och en hastighet på 23 meter i sekunden. Det är det snabbaste slaget i djurvärlden. Om dina armar hade kunnat accelerera en tiondel så snabbt som boxarräkans klubbor hade du kunnat kasta ut en boll i omloppsbana.

Rörelsen är så snabb att vattnet börjar koka och bubblor bildas. När bubblorna kollapsar bildas en chockvåg. Bytesdjuret blir alltså träffat två gånger: först av klon, sedan av chockvågen. Även om boxarräkan skulle missa med klorna räcker chockvågen för att paralysera eller döda.

Klubbandet kan dessutom skapa ljus. För ett litet, litet ögonblick får mantisräkan vattnet att lysa. Fenomenet kallas sonoluminiscens och uppstår när bubblor som imploderar i vätska tillförs energi av ultraljud. Tyvärr syns inte detta ljus. Både ljuset och de höga temperaturer som bildas i bubblorna är för kortlivade för att uppfattas utan avancerade mätinstrument.

Självklart är klubborna väldigt hårda och komplext sammansatta. Hade de inte varit det hade boxarräkan krossat även dem med sina superslag. Boxarräkans klubbor kan vara djurvärldens bästa och tuffaste vapen. Med dem är det inga problem att krossa skalen på snäckor, musslor och kräftdjur. Stickarna föredrar fiskar och andra relativt mjuka byten som lämpar sig bättre för knivmord.

Mantisräkan har djurvärldens mest avancerade ögon. Varje öga – som faktiskt består av 10 000 små ögon – sitter på en stjälk och kan röra sig oberoende av det andra ögat. Människan har 3 olika färgreceptorer. Boxarräkan och vissa andra mantisräkor har 16. Det betyder att de kan se massor av färger som ingen människa ens kan tänka sig och som vi inte har namn för – bland annat fem olika ultravioletta färger. Inget annat djur vi känner till har ens i närheten så många färgreceptorer.

Som om det inte vore tillräckligt kan mantisräkan se polariserat ljus och uppfatta djup med bara ett öga (medan vi behöver båda våra ögon för att till exempel bedöma avstånd).

Varför mantisräkor har så avancerad syn vet vi inte. Det kan vara för att de lättare ska få syn på genomskinliga byten, silverskimrande byten och annat knepigt. Hur som helst är vi glada att det finns så avancerade ögon och det forskas flitigt på dem.

Något som är väldigt användbart är att mantisräkan kan se cancer. Cancerceller reflekterar nämligen polariserat ljus på ett annat sätt än friska celler. Ett forskarteam har med inspiration av mantisräkan utvecklat en cancerkamera som skulle kunna bli enormt användbar i framtiden. Tack, superläskiga monsterkräfta!

Vissa akvarister gillar boxarräkor och har dem i saltvattenakvarier. Andra anser att boxarräkor är pest och pina – och de har goda skäl att tycka det. Ibland händer det att en akvarist skaffar en stilig sten till sitt akvarium för att sedan upptäcka att det bor en boxarräka i stenen. Det är ingen rolig situation. Dels är boxarräkan otroligt svår att fånga när den väl har hamnat i akvariet. Dels finns det en risk att den
a) dödar alla andra akvarieinvånare,
b) klubbar sönder stenar och koraller för att utöka sitt bo eller bygga ett nytt, och
c) krossar glaset på akvariet.

Få djur i den storleken kan orsaka sådan massförstörelse.

(Bonus: The Oatmeal har ritat en fin serie om boxarräkan.)

5 kommentarer

 1. Smarter Every Day har en bra video där Destin, tillsammans med forskare och med hjälp från sin syster, förklarar Boxarräkans snabbhet och varför det ganska tunna exoskelettet håller för att banka sönder saker som är flera gånger hårdare.

  • Charlotte

   Tack för tipset! Boxarräkan har alltså ett Pringleschips i sina armar. Fantastiskt. Jag kommer aldrig mer att kunna äta chips utan att tänka på boxarräkan.

 2. Emile

  Jag skulle bara vilja tacka för alla intressanta artiklar,jag har har bara läst i två månader men är helt fast.
  Du har faktiskt fått mig att längta till måndagar för då vet jag att det kommer ett nytt inlägg!!!

  • Charlotte

   Stort tack för dina fina ord, Emile! Jag blir jätteglad. Att få människor att längta till måndagar är faktiskt ett av mina mål. 🙂

 3. TACK!!! Såå mycket bättre än Wikipedia. Jag gjorde ett skolprojekt och kunde inte hitta någon bra artikel. Jag fick ett B på projektet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: