Näsmuräna

Den här veckan firar vi Sveriges nationaldag. På korallrev finns gott om blågula fiskar att välja bland. Jag har fastnat för näsmuränan. Hör bara på namnet, liksom.

Foto: Aquarium Perth Ofta är näsmuränan blå och gul. Visst ser den ut som en lång fladdrande vimpel i Sveriges färger? Ibland har dock näsmuränan andra färger. Den byter färg och även kön under livet. I sin ungdom är den en svart hane med gula fenor. Med tiden blir den ljusblå med gult runt munnen och på fenorna. När den har uppnått en viss längd (en meter som längst) blir den en hona och till slut helt gul.

När näsmuränan har blivit en hona raggar hon upp en hane för att föröka sig. Hon dör ungefär en månad efter att hon har lagt äggen. Därför är näsmuränehonor en ganska ovanlig syn.

Tidigare har näsmuränan ansetts vara flera olika arter eftersom den byter utseende. Till exempel betraktades svart näsmuräna och blå näsmuräna som olika arter. Nu vet vi att det rör sig om samma art som bara byter stil lite då och då med åldern. På latin heter näsmuränan Rhinomuraena quaesita. Som många andra djur saknar den svenskt namn. Jag har översatt tyskans Nasenmuräne. På engelska heter näsmuränan ribbon eel.

Du kan hälsa på näsmuränan vid korallrev i Indiska oceanen och sydvästra Stilla havet. Näsmuränan är väldigt snygg men kan vara svår att få syn på eftersom den brukar gömma sig i skrevor eller gräva ner sig i sandbotten. Där ligger den och väntar på att ett byte ska komma så nära att den kan hoppa fram och sluka det.

Näsmuränan öppnar och stänger munnen hela tiden för att det ska komma nytt vatten över gälarna. Det kan se hotfullt ut och har skrämt många dykare, men näsmuränan är faktiskt blyg och snäll. Den bits bara om du provocerar den. Att näsmuränan är snäll märks även på hur den behandlar sina artfränder. Den är hemkär och bor ofta i samma håla i flera år, men den är till skillnad från många andra fiskar inte det minsta revirhävdande. Ibland händer det till och med att två hanar bor tillsammans.

Längst fram på nosen har näsmuränan något som påminner om vingar. Det är näsvingarna som är förstorade. Tack vare dem är det lätt att känna igen näsmuränan och inte blanda ihop den med andra arter. Näsvingarna ser ut lite som mumsigt sjögräs och lockar därför till sig nyfikna och hungriga små bytesdjur.

Ibland får människor för sig att de ska ha en näsmuräna i ett akvarium. Det borde de inte. Näsmuränan är väldigt svår att ha i fångenskap och överlever sällan längre än en månad. I det vilda kan den leva i 20 år. Att näsmuränan fångas till akvariehandeln är faktiskt det största hotet mot arten. Lyckligtvis har det inte gått så långt att arten är hotad.

Som du säkert redan har förstått är näsmuränan en sorts muräna. Muränor är en familj i ordningen ålar. I framtiden kommer vi att titta närmare på muränor och deras förehavanden. De är skojiga djur.

Bild: WeKnowMemes

Gå nu och ät en nationaldagsbakelse. Det har du säkert förtjänat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: