Lamantin

På söndag är det mors dag. Förra året fick alla goda mödrar representeras av en bläckfisk som gör den ultimata uppoffringen för sina ungar. I år blir det lamantinen: en sjöko som är jättegullig tillsammans med sin kalv och tar hand om den fint.

Många däggdjur är goda mödrar. Att lyfta fram just lamantinen inför mors dag var inte ett självklart val. Men utöver att vara moderlig har lamantinen många fina och charmerande egenskaper som gör att det borde vara en komplimang att jämföras med den.

Foto: Thefeaturedcreature.com Det finns två familjer av sjökor, eller sirendjur: manater och dugonger. I manatfamiljen finns tre nu levande arter och i dugongfamiljen finns en. Alla sjökor har gemensamt att de är helt anpassade till ett liv i vatten. Om du föreställer dig en säl som saknar förmågan att röra sig på land är du ganska nära sanningen. Sjökor påminner om sälar men är faktiskt närmare släkt med elefanter.

När Christofer Columbus kom till Amerika blev han förbryllad över sjökorna. Han trodde att de var sjöjungfrur. Columbus är inte den enda som har trott sig se en sjöjungfru när det i själva verket har varit en sjöko. En liten påminnelse om det finns i det latinska namnet på ordningen: Sirenia. I den grekiska mytologin var sirener kvinnliga väsen som lockade sjömän i fördärvet med sin sång.

Lamantinen är en sorts manat. Den lever vid Amerikas östkust från Florida och Mexikanska golfen till norra Brasilien. Den kan bli 4,5 meter lång och är därmed den största nu levande sjökon. (Stellers sjöko, som levde i Berings hav, kunde bli 9 meter lång. Den utrotades på 1800-talet, bara 27 år efter att den hade upptäckts av européerna. Vila i frid.)

Alla sjökor lever på vattenväxter som de betar från botten. Sjökornas ämnesomsättning är väldigt låg. Hos lamantinen är den så låg att den helt upphör om temperaturen är under 20 grader. Då drabbas lamantinen av det dödliga cold stress syndrome.

Lamantinen är förresten inte fet – den har kraftig benstomme. Växtdieten gör att lamantinen har massor av gaser i magen. Skelettet är extra tungt för att gaserna inte ska få lamantinen att flyta upp till ytan. Förresten har lamantinen inte så mycket kroppsfett som den ser ut att ha. Däremot har den ett stort matsmältningssystem som upptar massor av plats.

Många däggdjur har morrhår. Lamantinen har tagit det ett steg längre och utvecklat morrhår över hela kroppen. Tack vare dessa morrhår är den väldigt bra på att känna av vibrationer och navigera i strömmar. Ny forskning visar att lamantinens morrhår kan ha gett djuret någon sorts sjätte sinne som går ut på att känna av tryckförändringar i vattnet.

Foto: Savethemanatee.orgKalven föds under vatten. Det första mamma lamantin gör efter förlossningen är att följa med sin nyfödda kalv till ytan så att den kan ta sitt första andetag. Lamantinmödrar är ensamstående. De tar hand om sin kalv i upp till två år helt utan hjälp från fadern. Under dessa två år lär modern sin kalv allt den behöver veta om vilka växter som är bra att äta och vilka platser som är bra att vara på.

När kalven är redo att klara sig utan modern blir det sorgligt. Kalven lämnar inte sin mor frivilligt så hon måste själv se till att den flyttar hemifrån. Hon tar med sin kalv på en lång resa. När kalven är distraherad av något simmar mamma lamantin snabbt iväg och överger den. Även om kalven är gammal nog att ta hand om sig själv måste det vara hemskt för den att upptäcka att mamma är försvunnen. Det är nog inte roligt för modern heller men hon är ändå tapper och gör det hon vet att hon måste göra.

En av lamantinens mest utmärkande och charmiga egenskaper är att den är väldigt snäll. Den har utvecklats i ett område där den inte har några fiender. På grund av det är den inte van vid att behöva försvara sig eller vara misstänksam. Det går att simma med lamantiner i Florida. Att simma fram till djuren och interagera med dem är förbjudet, men de brukar själva komma fram och kika. Denna vänliga nyfikenhet gör lamantinen till ett underbart och bedårande djur.

Tyvärr är det inte alltid så bra att inte vara rädd för människor. Många lamantiner har otäcka ärr efter båtpropellrar. Årligen dör många lamantiner efter att ha kolliderat med båtar. Andra hot är till exempel algblomning och tjuvjakt. Arten räknas som sårbar.

Ibland känner jag mig som en domedagsprofet. Jag skriver om ett fantastiskt djur och avslutar alltför ofta med att konstatera att vi snart har utrotat stackaren. Idag är en glädjens dag eftersom jag äntligen får skriva tvärtom: lamantinen återhämtar sig väldigt bra. Nyligen kom man fram till att det finns 6063 lamantiner i Florida. Det är 1000 fler än det fanns 2010 som var det tidigare rekordåret. Heja lamantinen! Du är så duktig!

Om du känner att du är ett fan av lamantinen och vill hjälpa den på traven kan du adoptera en lamantin. Du kan till exempel adoptera Rosie, som på eget initiativ är områdets dagmamma, eller Howie som tycker om att välta kanoter.

1 kommentar

  Trackbackar

  1. Äppelkompott med lime, ingefära och kanel | Birgitta Höglunds mat

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: