Långsnöre

I havet utanför svenska västkusten finns världens längsta djur. Det kan bli över 50 meter långt. Som om det inte vore skrämmande nog producerar djuret samma dödliga nervgift som blåsfisken. Jag hittar inte på; det här djuret finns verkligen. Det är en…

… slemmask!

Foto: Aphotomarine Slemmaskar, eller snörmaskar, eller nemertiner, är en stam som innehåller ungefär 1200 beskrivna arter. Den art som vi ska stifta närmare bekantskap med den här veckan heter långsnöre (Lineus longissimus). I verkligheten är den inte riktigt så skräckinjagande som jag försökte framställa den i inledningen, men den är ändå ett klart intressant djur som förtjänar ett större kändisskap än den har idag.

Utmärkande för slemmaskar är att de saknar segment (till skillnad från till exempel daggmaskar) och är väldigt bra på att sträcka ut och dra ihop kroppen. Långsnöret kan som sagt bli över 50 meter långt men är då bara ett par millimeter brett. Om det vill kan det göra sig betydligt kortare och tjockare. Oavsett vilket format det väljer är det inte större än att det kan ligga i din hand.

Att vi bekantar oss med en slemmask just den här veckan är ingen slump. Förra veckan såg jag nämligen ett fascinerande videoklipp som cirkulerade på internet.

Deep Sea News har på sin Facebooksida lyckats formulera det som jag tror att många av oss känner:

I study invertebrates for a living, but if a worm pulled a trick like this on my hand I would not be holding it a second later. Nope. I’d be running for a knife. Because wtf worm. WTF

Masken i filmen är en slemmask, troligtvis i släktet Gorgonorhynchus. Den är inget långsnöre men är alltså släkt med långsnöret. För att svara på vad masken pysslar med och vad det är för en märklig vit grenstruktur den spottar ut behöver vi lära oss hur slemmaskar äter. (Det har du ALLTID undrat, eller hur?)

Slemmaskar har en snabel, eller proboscis. Den finns inuti masken när den inte används. Masken kan vända den ut-och-in och skjuta ut den. Med sin snabel fångar masken in bytesdjur. Vissa slemmaskar förgiftar sina byten, vilket underlättar infångandet, och vissa har en sorts stilett på snabeln. Det är faktiskt utifrån den eventuella närvaron av ett sådant mordvapen som slemmaskarna delas in i klasser. Klassen Enopla utgörs av beväpnade slemmaskar (med stilett) och klassen Anopla av obeväpnade (utan stilett).

Vissa obeväpnade slemmaskar har en förgrenad snabel som ser ut lite som kladdig spaghetti när den skjuts ut. Det är exakt det du ser i filmklippet. Masken skickar ut sin snabel för att undersöka om handen går att äta.

Långsnöret är obeväpnat och har en förgrenad snabel, precis som masken i filmen. Huvudsakligen äter det små havsborstmaskar. Det kan även äta utan att använda sin snabel. Dess hud kan ta upp organiskt material som har löst sig i vattnet. För ett djur med den egenskapen är det en fördel att vara väldigt lång och därmed ha en stor yta som kan absorbera mat.

Du kan träffa på långsnöret nära kusterna i Bohuslän, Norge och Storbritannien. Vanligtvis håller det till på minst 10 meters djup men ibland hälsar det på i grundare vatten. Ofta ligger långsnöret med en del av kroppen i ett nystan och den andra delen utsträckt. Det har en brun- eller rödaktig färg och 10-20 ögon som dock är svåra att få syn på. Ögonen är väldigt enkla. De kan skilja mellan ljus och mörker men inte så mycket mer.

Om du håller ett långsnöre i handen en stund kommer du att känna att handen domnar. Det beror på att långsnörets slem – som brukar utsöndras i rikliga mängder – innehåller det starka nervgiftet tetrodotoxin. Det är samma gift som blåsfisken är så känd för, men blåsfisken har knappast ensamrätt på giftet.

Tetrodotoxin är i allra högsta grad dödligt, men långsnöret kan trots det inte åstadkomma några värre effekter på dig än en domnad hand. (Om du inte äter ett långsnöre. Det är förmodligen inte bra. Men varför skulle du göra det?) Syftet med giftet är att långsnöret ska få vara ifred från rovdjur, och det får det. Tetrodotoxinet gör att långsnöret har en frän lukt. Alla havets invånare förstår alltså redan utifrån lukten att långsnöret inte är någon bra lunch.

Långsnöret är inte den enda slemmasken i svenska vatten. Här finns flera andra arter, till exempel den obeväpnade röda julklappsmasken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: