Japansk spindelkrabba

Om du frågar mig är leddjur den mest skräckinjagande av alla djurgrupper. Den enda anledningen till att jag inte blir vettskrämd av insekter, tusenfotingar och räkor är att de är relativt små. Föreställ dig en värld där dessa djur i stället är ett par meter långa. De har jättetjocka exoskelett, blänger med sina fasettögon och viftar med sina många ben, antenner, gaddar och alla andra äckliga kroppsdelar de har. Förstår du hur jag tänker?

Men som sagt, så länge leddjuren är små är de helt okej. Små krabbor kan till och med vara riktigt söta. Alla krabbor är dock inte små. I vattnen runt södra Japan bor världens största krabba som även är världens största leddjur. Den största individ som har hittats var från klo till klo 3,7 meter lång.

Genomsnittsstorleken är 1-1,2 meter mellan klorna. Det är ju betydligt mindre än 3,7 men ändå skrämmande stort för en krabba.

Foto: WikimediaJag har fortfarande svårt att förlika mig med tanken att den japanska spindelkrabban existerar. Det känns lite bättre när jag tänker på att den kan väga högst 20 kilo. Benspannet må vara enormt, men kroppen blir inte längre än 40 centimeter. Krabban är alltså väldigt spretig. Det är därför den heter som den gör: den är något spindelformad. Ännu lite bättre känns det när jag tänker på att krabban brukar vara vänligt sinnad. Den ser bestialisk ut men är inte aggressiv.

På grund av sin storlek och sitt läskiga utseende figurerar spindelkrabban i japansk folklore. Det finns skrönor om att den har dragit ner människor i havet och dränkt dem. Troligtvis är dessa skrönor inte sanna. Den japanska spindelkrabban jobbar inte på det sättet. Klorna är stora och kraftiga nog att skada människor, så krabban hade rent storleksmässigt kunnat ha ihjäl och äta oskyldiga små människobarn. Men det vill den alltså inte. Den äter i stället växter, små djur och as. Skrönorna kan ha sitt ursprung i att krabban har setts kalasa på redan döda människor.

Om du ändå tycker att du behöver veta vilken spindelkrabbans svaga punkt är så är det benen. De är bräckliga och bryts lätt. Många japanska spindelkrabbor saknar ett eller ett par ben.

Vanligtvis lever den japanska spindelkrabban på mellan 150 och 600 meters djup, men på våren rör den sig mot grundare vatten. Då kan den hittas på så grunt vatten som 50 meter. Anledningen till att den befinner sig där är att det är dags för parning.

Honan bär äggen under kroppen vid bakbenen i 54-72 dagar. Hur lång tid det tar för äggen att kläckas beror på temperaturen på vattnet. Larverna ser inte alls ut som de vuxna krabborna. De är genomskinliga små bollar som saknar ben och flyter runt som plankton nära ytan. Att de med tiden utvecklas till gigantiska orange- och vitfläckiga krabbmonster är minst sagt dramatiskt.

I vissa delar av Japan anses spindelkrabban vara en delikatess. Det är förbjudet att fiska spindelkrabbor under deras parningssäsong, men resten av året fiskas det. På grund av det har populationerna minskat de senaste åren.

2 kommentarer

  1. Adam Justin-Moll

    Spindelkrabbor är verkligen fasansfulla djur. Jag har flera vänner som har just dem som sin värsta skräck. Förstår mycket väl att krabborna utmålas som som ondskefulla i folklore. Finns det verkliga belägg för att spindelkrabbor setts äta lik eller är det en bara teori till deras dåliga rykte?

  2. Charlotte

    Jag tycker att spindelkrabban på bilden ser så glad ut. Den är nästan lite söt.

    Jag har inte hittat några belägg för att spindelkrabbor har setts äta lik. Det finns en hel del rykten om att de har setts göra men jag tror inte att det gjorts någon vetenskapligt verifierad observation. Det är dock inte osannolikt att det har inträffat. Om en spindelkrabba skulle ha turen att träffa på ett människolik är det ganska troligt att den faktiskt skulle äta det. Spindelkrabban är ju asätare och har de redskap som krävs för att slita av och mumsa i sig bitar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: