Blommig hatt-manet

Maneter har varken hjärna eller hjärta. Det är som om de har lagt all energi på att utveckla sina tuffa och komplexa nässelceller och helt struntat i resten. Det var ett smart drag, för maneter är tack vare nässelcellerna effektiva jägare. Maneter förekommer världen över och tycks gilla hur vi människor skadar miljön. Vissa artbestånd har vuxit så mycket att det ibland talas om manethav.

Sensmoral: du kan vara hjärtlös och stenkorkad och ändå lyckas exceptionellt bra.

Foto: scienceblogs.comDet finns massor av snygga maneter. Jag har alltid tyckt att det är något harmoniskt över hur de svävar i vattenmassorna. Den här veckan ska vi titta på en manet som ser ut som en blommig hatt. Den heter Olindias formosa på latin men saknar svenskt namn. Jag har direktöversatt engelskans flower hat jelly.

Blommig hatt-maneten har två sorters tentakler. Båda sorterna kan brännas. Tentaklerna ovanpå klockan är korta. De ser ut som blommor och är orsaken till att maneten heter som den gör. På undersidan har maneten längre tentakler som den använder till att jaga. När dessa tentakler inte används rullar maneten ihop dem till behändiga korkskruvar. Maneten fångar huvudsakligen fisk men även lite annat. Den jagar på nätterna. På dagarna brukar den ligga och vila på sjögräs på botten. Den är lite lat.

Maneten är gul, orange, rosa, lila, grön och blå. Dessutom lyser den grönblått i ultraviolett ljus. Den blir upp till 15 centimeter bred över klockan men ibland krymper den. En rolig egenskap som maneter har är att de kan kan krympa om de befinner sig i en miljö där det är ont om mat. När det blir bättre tider växer maneten igen.

Sedan denna art först beskrevs i början av 1900-talet har det funnits ett stort mysterium: var är dess ungar?

Blommig hatt-manetens släktingar förökar sig genom att hanen släpper ut spermier i vattnet. En spermie simmar in genom munnen på en honmanet och en larv utvecklas. Larven hänger under honan ett tag, sedan slår den sig ner på botten och utvecklas till en fastsittande polyp som ser ut ungefär som en liten havsanemon. Så småningom utvecklas polypen till en fritt simmande medusa. Maneten är därmed en ungdom. Med tiden blir den vuxen.

Det konstiga med blommig hatt-maneten var att ingen någonsin hade hittat några polyper. Manetens andra stadier hade vi sett flera gånger. Många var väldigt konfunderade över detta. Vad håller maneten på med? Hoppar den över sin fastsittande fas? Vem sjutton tror den att den är? Mysteriet löstes förra året.

Wyatt Patry var ansvarig för en manetutställning på Monterey Bay Aquarium. Om du tycker att maneter ser ut som en hallucination orsakad av en psykedelisk drog är du inte ensam – Patry tycker också det. För att göra manetutställningen extra psykedelisk spelade han stämningsfull musik och lyste upp lokalen med ultraviolett ljus. Då såg han blommig hatt-manetens polyper. Polyperna lyste nämligen i det ultravioletta ljuset. De satt på botten av akvariet och var pyttesmå, vilket förklarar varför alla hittills hade missat dem. Mysteriet var löst.

Blommig hatt-maneten är inte särskilt farlig för människor. Du kan bränna dig ordentligt och få otäcka röda märken, men du överlever förmodligen. Ett dödsfall har inträffat en gång men det bör ses som ett undantag. Om du träffar många blommig hatt-maneter på en gång kan du dock vara illa ute. Maneten är ovanlig men finns vid södra Japan, Argentina och Brasilien. Utanför Argentina har den påträffats i stora grupper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: