Titicacapadda

Titicacasjön ligger på mer än 3800 meters höjd i Anderna. Den är fantastisk. Till att börja med har den ett gulligt namn. Den är världens högst belägna sjö med reguljär båttrafik. På sjön bor människor på öar som de själva har gjort av vass. Naturen i och runt sjön är unik. 90% av alla fiskar som finns i sjön finns enbart där. Med ett finare ord: 90% av fiskarna är endemiska. Där finns många endemiska icke-fiskar också. Vi ska kika på en groda.

Foto: thefeaturedcreature.comVissa grodor badar mer än andra. De grodor vi är vana vid är vattenlevande som yngel och tar sig upp på land när de blivit vuxna. Det finns dock grodor som är helt akvatiska och stannar kvar i vattnet. Titicacapaddan är en sådan helt akvatisk groda. Den tycker om att sitta på botten av sjön och simmar ibland runt lite.

Titicacapaddan blir gigantisk. Den kan bli upp till 50 centimeter lång (med benen utsträckta) och väga ett kilo. Den äter bland annat kräftdjur, fiskar och insekter.

Till skillnad från sjön har grodan inte ett gulligt namn, i alla fall inte på latin. Dess latinska namn Telmatobius culeus betyder ”akvatisk pung”. Det är ett väldigt konstigt namn, men det finns en förklaring till det. Titicacapaddan har massor av till synes överflödig hud som hänger och slänger – inte helt olikt en pung, ärligt talat. Den stora mängden hud behöver grodan för att andas. Den tar upp syre ur vattnet direkt genom huden. Ju mer hud, desto bättre syreupptagning. Men grodan ser verkligen inte klok ut.

Denna groda har fascinerat människor i många hundra år. (Vilket inte är särskilt överraskande. Hur skulle någon inte kunna bli fascinerad av detta märkliga djur?) Den har använts för att få det att regna. Om du placerar en titicacapadda i en kruka kommer den att ropa till gudarna efter regn. När gudarna väl har besvarat grodans böner och regnet fyller krukan kan grodan ta sig ur och bege sig hem.

Titicacapaddan används även som medicin. Blandad med vatten, maca (en rotfrukt) och honung tros den bota impotens.

Förr fanns det massor av titicacapaddor. Idag har du tur om du lyckas se en. Arten är akut hotad. Människor fångar betydligt fler titicacapaddor än vad beståndet klarar av. Förutom de traditionella användningsområdena serveras titicacapadda till turister på restauranger runt sjön. Andra hot mot arten är föroreningar, svampinfektioner och inplanterad öring som äter grodans yngel.

Läget är alltså riktigt illa för titicacapaddan. Det är dock ännu värre för några av dess släktingar. Titicacapaddan har tre släktingar i Ecuador som inte har synts till sedan 1981, 1987 respektive 1994. Det är ganska dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: