Pompomkrabba

Att vara ett djur kan vara knepigt. Till exempel måste du äta. Du måste även se till att ingen äter dig. Naturen är full av kreativa och fantastiska lösningar på den här sortens problem. Denna vecka ska vi fokusera på hur den söta lilla pompomkrabban gör. En dag träffade den en havsanemon och fick en snilleblixt.

Foto: The Featured Creature Pompomkrabban heter som den gör för att den håller en havsanemon i varje klo. Anemonerna ser ut som pompoms. Krabban kallas även för boxarkrabba eftersom den använder anemonerna lite som boxhandskar. Om en potentiell fiende närmar sig viftar krabban ilsket med sina anemoner. De kan brännas och är därmed ett utmärkt försvar. Den som närmar sig en pompomkrabba brukar fatta vinken direkt och smita iväg.

Havsanemonerna är inte bara ett bra försvar. Krabban använder dem även till att fånga mat. Plankton och annat smått fastnar i anemonerna och krabban plockar nöjt ut allt som den vill äta, som om anemonen vore en skål med snacks. Med sina anemoner kan krabban även moppa upp ätbara partiklar från stenar och annat.

Vid flera tillfällen har pompomkrabbor observerats utan anemoner. Det händer också att de viftar med något helt annat, till exempel en bit korall eller en bit av ett svampdjur. Varför vet vi inte.

Det finns flera arter av pompomkrabbor (släktet Lybia). De lever på olika platser, bland annat runt Oceanien och vid Hawaii. Alla arterna har gemensamt att de lever vid korallrev i varma hav. De är väldigt små med en kroppsbredd på bara någon centimeter. Färgerna varierar mellan arterna men är ofta väldigt fina. Den hawaiianska arten är rosa, brun och gul med lilarandiga ben. Trots denna färgglada utstyrsel är den väl kamouflerad på sandbottnar.

Många krabbor påminner om hårt bepansrade stridsvagnar. Det gäller dock inte pompomkrabban. Den är ganska klent byggd och ovanligt flexibel för att vara krabba. Den behöver ju inte ha ett tjockt och häftigt skal som skydd eftersom den har sina kära anemoner.

Nu tycker du kanske synd om anemonerna. Det verkar ju onekligen som om pompomkrabban utnyttjar stackars oskyldiga anemoner helt utan tanke på deras välmående. Ibland sliter krabban till och med anemoner i bitar. Om en krabba bara har en anemon och vill ha en även i den andra klon delar den helt enkelt anemonen i två delar. Krabbans problem är därmed löst. Men hur mår anemonen?

Anemonen är överraskande nöjd. För det mesta använder pompomkrabban anemoner av arten Triactis producta. Den kan föröka sig asexuellt genom delning och har därför inget emot att krabban sliter den i bitar. Krabban hjälper helt enkelt anemonen att föröka sig. En glad anemon blir två glada anemoner.

Dessutom gillar anemonen att krabban viftar med den för att samla mat. Viftandet gör att anemonen fångar betydligt mer mat än den hade gjort som fastsittande. Även om pompomkrabban stjäl och äter en del av det som anemonen fångar finns det tillräckligt med mat för att alla ska bli mätta och nöjda.

Sammanfattningsvis lever pompomkrabban och anemonen i en relation som gynnar dem båda. Du behöver alltså inte tycka synd om anemonen. Tyck i stället synd om de stackars djur som råkar komma för nära en arg och beväpnad pompomkrabba.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: