Blå marlin

Den här veckan ska vi kika på en av världens mest kända sportfiskar. Blå marlin har faktiskt varit en kändis även utanför sportfiskekretsar sedan Ernest Hemingway fick Nobelpriset i litteratur år 1954. Hemingway skrev bland annat Den gamle och havet som handlar om fiskaren Santiagos kamp för att fånga en blå marlin.

Foto: National Geographic Det finns flera sorters marlin. Namnet kommer från ett vasst och långsmalt redskap som används till sjöss och heter marlinspike på engelska. Någon tyckte att det långa spjut som sticker ut från marlins övre käke påminner om redskapet. Hos blå marlin upptar spjutet ungefär en femtedel av kroppslängden.

Marlin använder sitt spjut till att hugga in i fiskstim och andra grupper av byten. När den har attackerat vänder den tillbaka och äter de döda eller skadade djuren. Alla marlins kan simma väldigt fort så attackerna går verkligen undan. Hos blå marlin har hastigheter på 80 kilometer i timmen uppmätts. En annan rolig grej som marlin (inte bara den blå) kan göra är att snabbt skifta färg. Dessa färgskiftningar syftar till att förvirra bytesdjur.

Världens mest kända spjutförsedda fisk är förmodligen svärdfisken. Den använder sitt spjut på samma sätt som marlin. Marlin och svärdfisken har väldigt mycket gemensamt i hur de lever men är trots det inte nära släkt. De ingår båda i underordningen makrillika fiskar där även barracuda och tonfisk ingår, sedan delar släktträdet sig. I marlins nära släkt finns den supercoola segelfisken.

Alla arter av marlin lever ensamma långt ut till havs. De håller sig helst nära ytan eftersom de tycker att ytvattnet är varmt och skönt. Du kan träffa blå marlin i subtropiska och tropiska områden i Atlanten, Stilla havet och Indiska oceanen.

Honorna hos blå marlin kan väga upp till fyra gånger så mycket som hanarna. Den största blå marlin som har dokumenterats vägde 818 kilo och var 5 meter lång, men det är tveksamt om firren i fråga verkligen var så stor. Du vet hur det kan vara med fiskehistorier. Det av International Game Fish Association godkända sportfiskerekordet för blå marlin är 636 kilo.

Eftersom blå marlin är stor, stark och snabb är det få djur som rår på den. Det händer att stora tandvalar och stora hajar anfaller den, men det största hotet mot marlin är faktiskt människan. I många länder, bland annat Japan, anses köttet vara en delikatess. Dessutom fångas blå marlin ofta av misstag när det fiskas tonfisk. Fiskarna brukar dö medan de fångas så det hjälper inte att släppa tillbaka dem i havet. På grund av överfiske är blå marlin en hotad art.

Många sportfiskare är engagerade i att bevara marlin. De hjälper ofta forskare genom att till exempel märka marlins. Ju mer vi vet om en art, desto lättare blir det för oss att hjälpa den att överleva.

Det har hänt att människor har skadats av blå marlin. Att förstå varför är inte svårt. Blå marlin vill inte bli uppfiskad. Om någon försöker bjuder den på ett kraftigt motstånd genom att snabbt dra iväg och hoppa upp i luften. Med tanke på hur stor den kan bli är det inte konstigt att fiskare då och då skadas i kampen. Just detta – att marlin är svår och emellanåt farlig att fiska – är anledningen till att den är något av en helig graal för sportfiskare.

En person som vet hur det kan gå är Ian Card som var med när hans fiskepartner skulle dra upp en fyra meter lång blå marlin utanför Bermuda. Plötsligt kastade sig fisken upp i luften över båten. Card fick spjutet rakt genom bröstet och åkte med fisken ner i vattnet. Marlin simmade runt med honom på nosen en stund innan han till slut lyckades ta sig loss och simma upp till ytan med ett knytnävsstort hål genom bröstet. Otroligt nog överlevde han.

1 kommentar

  Trackbackar

  1. Världens bästa fiskeplatser - koishow-norden.se

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: