Flygande grisrumpa

Tredje måndagen i januari infaller årets deppigaste dag. Det har gått så lång tid sedan jul att julglädjen är över. Det är långt till nästa högtid. Många har skulder efter julhandeln och det är fortfarande många dagar kvar till lönedagen. Vädret suger förmodligen. Nyårslöftena är troligtvis brutna. Dessutom är ju måndagar tråkiga redan till att börja med. Det finns helt enkelt ovanligt lite att vara glad över. Om du håller ögonen öppna kommer du dock att upptäcka att det ändå finns glädjeämnen. Flygande grisrumpor, till exempel.

Foto: MBARI Jag driver inte med dig – det finns verkligen en flygande grisrumpa i havsdjupen. Den flygande grisrumpan hittades år 2007 och fick det latinska namnet Chaetopterus pugaporcinus, vilket betyder ”liknar en grisrumpa”. (Om du tror att det här är världens bästa latinska artnamn har du dock fel. Det finns, otroligt nog, ännu bättre.) Arten saknar svenskt namn men kallas pigbutt worm eller flying bottocks på engelska. Hur märkligt mitt egenpåhittade namn på djuret än verkar ligger det alltså nära originalet.

Den flygande grisrumpan är en mask. Att den ser ut som den gör beror på att två av dess mittensegment är uppblåsta. De andra maskar som ingår i samma släkte som den flygande grisrumpan har inga uppblåsta mittensegment. De är ganska normalt maskformade, lever på botten och bygger rör som de bor i.

Den flygande grisrumpan är ungefär lika stor som en hasselnöt. Den svävar fritt på mellan 900 och 1200 meters djup, även om havsbotten befinner sig flera tusen meter längre ner. En trolig anledning till att den befinner sig just där är att den vill fånga marin snö. Marin snö är ätbara partiklar som faller mot botten. Det kan vara allt från växtdelar till små rester av en hajs festmåltid.

Foto: MBARI Det som ser ut som läppar (eller möjligtvis en anknäbb) på bilden är faktiskt maskens läppar. Den flygande grisrumpan utsöndrar ett slem runt läpparna och den marina snön fastnar i slemmet. Det är ett enkelt och bra sätt att få tag på mat.

De som ligger bakom upptäckten av den flygande grisrumpan är forskare vid Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI). Det här var varken första eller sista gången de upptäckte en ny varelse i havets djup. MBARI skickar ofta ner obemannade farkoster i de väldigt artrika vattnen utanför Kalifornien och har där hittat mycket spännande.

Det finns mycket vi inte vet om den flygande grisrumpan. Vi vet till exempel inte om den är vuxen eller om den är i ett larvstadium. Att den är 5-10 gånger större än larver hos andra arter i släktet talar för att den är vuxen. Att den lever fritt flytande talar å andra sidan för att den är en larv eftersom alla dess släktingar lever i rör på botten. Det kanske den flygande grisrumpan också börjar göra när den har vuxit upp. Jag hoppas att den inte gör det. Snälla flygande grisrumpa: förändras aldrig! Du är fantastisk som du är!

Vi har en viktig fråga kvar att utreda: om den flygande grisrumpan inte har världens bästa latinska artnamn, vem är det då som har det? Jo, världens bästa latinska artnamn innehas av ett litet kräftdjur som är utdött sedan många miljoner år tillbaka. Vi har hittat det som fossil och gett det namnet Colymbosathon ecplecticos, eller på ren svenska: ”fantastisk simmare med stor penis”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: