Pyrosoma

Vi firar det nya året med ett lysande fyrverkeridjur som bygger enorma kolonier av kloner. Marinbiologer kallar ibland pyrosoma för havets enhörning. (Vad narvalen tycker om att bli fråntagen den titeln vet jag inte.) Pyrosoma är nämligen, precis som enhörningen, sällsynt och extremt märklig.

Men först behöver vi lite förkunskaper. Pyrosoma är ett manteldjur. Vad är ett manteldjur?

Alla manteldjur är havslevande. Kroppen är täckt av en geléaktig mantel som fungerar som exoskelett – därav namnet. Djuren är ofta formade som säckar eller tunnor. De har två öppningar. Genom den ena tar de in vatten och genom den andra släpper de ut vattnet efter att de har filtrerat ut ätbara partiklar och tagit upp syre. De flesta manteldjur lever fastsittande på botten. Pyrosoma sitter dock inte fast någonstans utan lever fritt i öppet vatten.

Foto: eaglehawkdive.com.auDet du ser på bilden är en koloni av många små djur (och en fascinerad dykare). En enskild individ som lever i en koloni kallas för zooid. Varje pyrosoma-zooid är några millimeter lång. Kolonierna är cylindriska eller konformade och kan vara allt från någon centimeter till flera meter långa. Den längsta som har hittats var 18 meter lång.

I kolonin ingår alla zooiderna i ett gemensamt gelélager. Kolonin är planktonisk, vilket betyder att den inte precis rör sig själv utan huvudsakligen flyter med havsströmmar, men lite kan den röra sig. Den ände av zooiden som tar in vatten är riktad utåt. Följaktligen är den del som släpper ut vattnet riktad inåt mot kolonins mitt. Att alla de små zooiderna sprutar ut vatten åt samma håll samtidigt ger kolonin en viss jetdrift. Zooiderna ägnar sig förresten åt multitasking på elitnivå. Att använda exakt samma rörelse för att äta, andas och förflytta sig är ganska häftigt.

Foto: mesa.edu.auNamnet pyrosoma kommer från grekiskans pyro som betyder eld och soma som betyder kropp. Precis som namnet antyder är pyrosoma bioluminiscent. Ljuset är känt för att vara otroligt vackert. Varje zooid producerar sitt eget ljus. De omkringliggande zooiderna känner av om grannen lyser och börjar då göra likadant. Detta gör att man kan se ljus röra sig som en våg genom kolonin. Zooiderna reagerar även på ljus från andra kolonier i närheten. Tänk vilken ljusshow det blir om flera kolonier är samlade på samma ställe.

Hur växer kolonin? Söker ensamma zooider upp en koloni och ansöker om medlemskap? Nej. Kolonin växer genom att zooiderna klonar sig själva. Alla zooider i en koloni är kloner av samma individ.

Jag har svårt att beskriva den känsla jag får när jag tänker på pyrosoma. Djuret är helt harmlöst men känns ändå lite som en superskurk. Deep Sea News fångar den här känslan bra:

If the Borg and the Clone Wars had a baby it would be a pyrosome. One long pyrosomes is actually a collection of thousands of clones, with each individual capable of copying itself and adding to the colony. And like members of the Borg, which are mentally connected, pyrosome members are physically connected – actually sharing tissues. And while the Borg live in a big scary ship, pyrosomes are the big scary ship.

Pyrosoma verkar finnas i varma vatten världen över men är ovanlig. Det är troligare att du får syn på dess släkting bandsalpen. Den bildar kolonier i form av långa band och lyser inte. Salper är ganska coola, men inte alls på samma nivå som pyrosoma.

1 kommentar

  Trackbackar

  1. Pyrosoma? Vad är det? | Se Eaqhan

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s

  %d bloggare gillar detta: