Slängkäft

Den här vattenvarelsen lärde jag känna genom att en god vän skickade ett filmklipp med en märklig fisk och undrade om fisken finns på riktigt. Tydligen har filmen spridits på Twitter så fiskrackaren har blivit något av en kändis. Den är i allra högsta grad verklig och heter sling-jaw wrasse (Epibulus insidiator). Den verkar sakna svenskt namn men får från och med nu heta slängkäft.

Foto: Wikimedia Slängkäften blir upp till 54 centimeter lång. Den bor i de tropiska delarna av Indiska oceanen och Stilla havet på mindre än 42 meters djup. Bäst trivs den vid korallrev med stenkoraller av släktet Acropora. Den är alltså lite kräsen vad gäller koraller men det verkar inte leda till några problem för den. Arten har det bra och är inte hotad.

Familjen som slängkäften ingår i heter läppfiskar (wrasse på engelska). Det är en stor familj med många färgglada fiskar. Några av dem finns vid den svenska västkusten, bland annat grässnultra, stensnultra och blågylta. De är alltså släktingar till slängkäften. Men de är inte ens i närheten lika coola.

Det roligaste med slängkäften är att den kan skjuta ut sin käke så att munnen blir som ett långt rör. Detta rör kan bli så långt som halva fiskens kroppslängd och fungerar lite som ett sugrör. Små fiskar och kräftdjur sugs in i munnen och blir mat. Det allra bästa är nog om du ser det omtalade filmklippet med egna ögon. Ingen beskrivning med ord kan fånga hur tufft slängkäftens käftslängande ser ut.

Eftersom den utskjutna munnen är så långsmal kan slängkäften få tag på bytesdjur som gömmer sig i smala utrymmen. Ibland lägger den sig på sidan på botten för att fånga byten som finns under koraller. Det händer att den samarbetar med andra fiskarter när den jagar. Om en av fiskarna tar byten från botten kan de andra i gänget fånga dem som försöker smita, till exempel.

Något annat roligt med slängkäften är dess färger. Den uppvisar stark könsdimorfism, vilket betyder att honor och hanar ser väldigt olika ut. Slängkäften föds som hona och byter senare i livet till hankön. Unga vuxna, såväl hanar som honor, är oftast bruna. Vissa honor är gula men det är lite ovanligare.

Alla fullvuxna slängkäftar är alltså hanar. De ser ut som på bilden: mörkbruna med gråvitt huvud och gröna, gula och orange mönster. Medan en slängkäft håller på att byta kön uppvisar den ofta färgdrag från både hona och hane.

Väldigt unga fiskar är grönbruna med vita linjer. De är lite blyga av sig och håller sig helst gömda. De har en ovanlig metod för att ta sig från ett korallrev till ett annat. När tidvattnet är på väg ut simmar den unga slängkäften upp till växtdelar som flyter i ytan, sedan gömmer den sig där och åker med till nya områden. Ibland byter fisken färg för att bättre smälta in. Om den till exempel gömmer sig bland flytande gula löv kan den bli gulaktig. Bland bladen brukar det finnas gott om små djur som slängkäften kan kalasa på under resan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: