Vitfenad oceanhaj

Vi känner till drygt 500 hajarter. När det visas hajprogram på tv (vilket är typ alltid) brukar det dock vara samma tre arter som ältas hela tiden, nämligen de som ligger bakom i stort sett alla dokumenterade dödliga hajattacker. I korthet:

Vithaj: tveklös förstapristagare i tävlingen om vilken hajart som har haft ihjäl flest människor. Blir upp till 6 meter lång och är därmed en av världens största rovfiskar. Känd från filmen Hajen.

Tigerhaj: vinnare av silvermedaljen. Känd för att glupskt äta i stort sett allt. I magen på en tigerhaj hittades främre halvan av en krokodil, bakbenen från ett får, 3 sjöfåglar, 2 konservburkar med ärtor och diverse delar från en cykel.

Tjurhaj: simmar in på tredjeplatsen. Kan vara mycket aggressiv och har jämfört med andra djur väldigt hög testosteronhalt. Håller ofta till på grunt vatten i hav, sjöar, floder och har till och med påträffats på översvämmade gator.

Det som gör dessa hajar farliga för människor är att de äter sälar och annat som de kan råka förväxla oss med.

Ingen av de ovan nämnda hajarna kommer att bli veckans vattenvarelse. De får redan betydligt mer uppmärksamhet än vad som är bra för dem. Vi ska i stället uppmärksamma en fjärde haj som är något av en joker i sammanhanget. Den ligger bakom få dokumenterade hajattacker men troligtvis flera odokumenterade.

Foto: WikimediaDen vitfenade oceanhajen kallas även för årfenhaj eller vitspetsig oceanhaj. Den är lätt att känna igen på att fenorna är långa och har vita spetsar. Den blir upp till fyra meter lång och lever i varma vatten över hela jorden.

En vitfenad oceanhaj hittades vid Bohuslän år 2004. Fyndet var häpnadsväckande och helt unikt eftersom den vitfenade oceanhajen vanligtvis inte rör sig norr om Portugal. Just den hajen verkade ha kört ordentligt fel. Hajstackaren dog, troligtvis av stress.

Enligt havspionjären Jacques Cousteau är den vitfenade oceanhajen världens farligaste haj. Att den är så farlig beror på att den lever ute i de stora, öppna oceanerna, långt från närmaste kust. Nära kusterna kryllar det av liv. Ute på haven, med några tusen meters djup och många, många mil till land, är det ganska öde. Det är havens motsvarighet till en öken.

Om den vitfenade oceanhajen ska kunna leva ute i de vidsträckta vattenmassorna måste den anpassa sig och äta vad den hittar. Den kan följa efter grupper av fiskar, bläckfiskar och delfiner över långa avstånd. Den vitfenade oceanhajen lever ensam, men ibland kan flera samlas om de har följt efter samma byten.

När fartyg har sjunkit eller flygplan har kraschat i havet brukar den vitfenade oceanhajen vara först på plats. Den 30 juli 1945 sänktes fartyget USS Indianapolis. Det fanns 1192 personer ombord. Runt 900 överlevde attacken, men det dröjde 4 dagar innan de hittades. Då fanns det bara 317 kvar i livet. Resten hade dött av uttorkning eller hajattacker. Under andra världskriget sänktes även fartyget Nova Scotia utanför Sydafrika. Av de 1000 personer som hade funnits ombord fanns 192 överlevare. Den vitfenade oceanhajen låg bakom flera av dödsfallen.

Denna typ av händelser brukar inte finnas med i statistik över hajattacker. Det innebär att den vitfenade oceanhajen är underrepresenterad när vi tittar på siffror över vilka hajar som är farligast. Om du befinner dig mitt ute i en ocean (varför du nu skulle göra det) och träffar en vitfenad oceanhaj kan du vara det första ätbara hajen har sett på länge. Det är ingen situation jag rekommenderar att du försätter dig i.

Minns du hajattackerna i Sharm El Sheikh för några år sedan? Det var en vitfenad oceanhaj som låg bakom dem. Den tog livet av en människa och skadade fyra. Detta resulterade i att den fick ståtliga löpsedelsnamn som SKRÄCKHAJEN och DÖDSHAJEN (se till exempel den här artikeln). Ironiskt nog var det människor som indirekt orsakade attackerna. Hajen hade blivit matad. Den hade alltså lärt sig att associera människor med mat. Dessutom fick hajen ta konsekvenserna av människors överfiske. När hajen inte kunde hitta mat ute på havet var den tvungen att närma sig kusterna där badande turister råkade befinna sig.

Hajattacker är ovanliga. Människor ingår inte i hajars normala kost så vi betraktas sällan som mat. Vid bland annat Bahamas kan man dyka med vitfenade oceanhajar. De brukar upplevas som lugna och närmar sig människor nyfiket men vänligt. De är inga monster.

Här finns en snygg sammanställning av information om hajattacker. Min favoritdel är den som visar fem saker som det är mer sannolikt att du dör av än en hajattack.

Things more likely to kill you than a shark...

Risken att du blir biten av en haj är faktiskt mindre än risken att du blir biten av fotbollsspelaren Luis Suarez från Uruguay (ja, någon har räknat!).

Vi människor är mycket farligare för den vitfenade oceanhajen än vad den är för oss. Den används till bland annat hajfenssoppa och fångas ofta av misstag eftersom den nappar på beten som är avsedda för andra djur. Förr var vitfenade oceanhajar vanliga men de har blivit allt mer sällsynta. Arten klassas som hotad.

1 kommentar

  1. Petra

    Tycker delen som heter Things more likely to kill you than a sharkattack är ganska fånig. Man kan inte göra en sån jämförelse med någon som helst substans bakom. Mer intressant vore hur många gånger man som människa kan simma ute på öppet hav UTAN att bli attackerad av en haj. Troligtvis inte så många gånger. Vi kommer aldrig ifrån att hajar ÄR rovdjur och att vi är ganska försvarslösa när vi vistas i deras element. Men eftersom vi människor INTE spenderar så stor del av vårat liv i havet så blir som sagt den jämförelsen extremt missvisande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: