Violsnäcka

Foto: Epic Wildlife Finns den här varelsen på riktigt eller är den påhittad av en konstnär som är specialiserad på fantasy? Det låter otroligt, men den finns! Den är en Glaucus atlanticus, även kallad blue dragon. Men den är ingen drake. Den är en nakensnäcka.

En nakensnäcka är kort och gott en snäcka utan skal. Nakensnäckor brukar se ut som färgglada och uppiffade skogssniglar. De finns enbart i hav och de flesta lever på botten i grunda, varma vatten. Många av dem har olika former av utskott på kroppen, men sällan i samma utsträckning som violsnäckan. Den ser ut att ha ben, fingrar, svans och huvud.

Du kan träffa violsnäckan på lite spridda platser: i södra och östra Afrika, östra Australien och varma vatten i Europa. Violsnäckan blir 3-4 centimeter lång. Den är blå- och silvermönstrad.

Att som de flesta andra nakensnäckor krypa på botten är inte violsnäckans stil. Den ligger i stället på ytan och flyter. Den håller sig flytande genom att svälja luft och flyter alltid med magen uppåt. Om du någon gång skulle få syn på en liten blå drake som simmar ryggsim är det alltså fullt normalt.

Violsnäckan är ett skolboksexempel på det som brukar kallas motskuggning. På ryggen har violsnäckan ljusa färger som gör att den är svår att se underifrån mot den ljusa himlen. På magen är färgerna mörkare så att snäckan sedd ovanifrån smälter in i de mörka färgerna från havsdjupet. De flesta vattenlevande djur har sin motskuggning tvärtom, med ljus mage och mörkare rygg, men violsnäckan har ju lite andra behov.

Självklart har violsnäckan sina skäl till att simma ryggsim. Den äter hydrozoer. Hydrozoer är en klass inom nässeldjuren och påminner om maneter. Vissa av dem har långa, brännande trådar och en flytsäck som fungerar som segel. Sådana flytande djur tycker violsnäckan om att äta. Om du inte redan har blivit förälskad i violsnäckan kommer du garanterat att bli det när du får reda på vad den gör med bytets brännande nässelceller.

Först och främst kan violsnäckan äta nässelceller utan att utlösa dem. Den kalasar i sig hela hydrozoer, med brännande trådar och allt, utan att bränna sig. När den nu kan äta nässelceller utan att utlösa dem vore det väl synd och skam att inte gå ett steg längre och använda dem? Violsnäckan sparar de starkaste nässelcellerna i sina fingerliknande utskott. Eftersom den både koncentrerar nässelcellerna och lagrar dem bränns violsnäckan ännu värre än de djur vars nässelceller den stjäl. ”What doesn’t kill you makes you stronger”, tänker violsnäckan.

Violsnäckan är hermafrodit. Dess penis är krokig och lång – ibland lika lång som hela kroppen. Trots att violsnäckan kan äta nässelceller bränner den sig om den vidrör en annan violsnäckas utskott. Tack vare sina långa penisar kan violsnäckorna undvika varandras utskott under parningsakten så att de slipper bränna sig.

Snäckorna parar sig med magarna mot varandra. Efter parningen producerar båda ägg. För att göra det lite extra mysigt lägger de äggen i resterna av sina bytesdjur.

2 kommentarer

  1. FF

    Världens coolaste fisk!!

  2. Julia

    Lever violsnäckan i flock? Eller hittar den random partners?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: