Mauis delfin

Förra veckan ägnade vi åt den fasansfulla svarta sväljarfisken. Den här veckan ska vi kompensera för dess fulhet genom att kika på en varelse som åtminstone får mig att vilja utbrista ”naaaw”.

Foto: Aqua ViewsMauis delfin är världens minsta och mest sällsynta delfin. Den bor utanför nordvästkusten vid Nya Zeelands norra ö. Tyvärr finns det väldigt få kvar. År 2012 kom man fram till att det bara finns 55 individer som är över ett år gamla. Arten är klassificerad som akut hotad.

Du undrar kanske vem Maui är och varför denna någon har en egen delfin, men namnet kommer inte från en person utan från maoriernas namn på den norra ön: e Ika-a-Māui. 

Som mest blir Mauis delfin 1,7 meter lång med en vikt runt 50 kilo. Det gör den till världens minsta delfin. Den är grå med svarta och vita tecken och har en kort nos. För det mesta håller den till på cirka 20 meters djup eller grundare. Genom att leva så grunt undviker den de flesta rovdjur. Delfinen använder ekolokalisering för att navigera och jaga. Den ger ifrån sig högfrekventa ljud som studsar mot föremål i vattnet och ger delfinen en bild av vad som finns var.

Precis som andra delfiner är Mauis delfin intelligent. Den lever i små grupper och har setts leka med sina kompisar. Favoritlekarna verkar vara att kasta sjögräs, blåsa bubblor, jaga varandra och slåss på skoj. Lekar är viktiga för sammanhållningen i gruppen.

2002 var ett stort år för Mauis delfin. Den blev liksom erkänd. Runt Nya Zeelands södra ö finns en art som kallas Hectors delfin. Mauis delfin betraktades länge som en Hectors som till skillnad från de flesta av sina artfränder lever vid den norra ön. År 2002 ändrades det. Då gjordes en studie av Mauis delfins skelett och gener och det visade sig att det finns signifikanta skillnader mellan Mauis och Hectors. Nu är Mauis klassificerad som en underart till Hectors: Cephalorhynchus hectori maui

Ett enkelt och bra sätt att skilja Mauis och Hectors från andra delfiner är den rundade ryggfenan. Alla andra delfiners ryggfena är spetsig.

Livslängden för Mauis delfin är ungefär 20 år. Honan blir könsmogen när hon är runt 7-9 år gammal, därefter får hon en unge med 2-4 års mellanrum. Detta betyder att det tar väldigt lång tid för delfinpopulationen att växa. Det är lite dumt med tanke på att den verkligen skulle behöva det. Vi ska dock inte klandra de stackars delfinerna för att de är på god väg att utrotas. Vi människor är nämligen väldigt inblandade.

I Nya Zeeland pågår en politisk debatt om Mauis delfin. Antalet delfiner har minskat under många år, bland annat för att delfinstackare har fastnat i nät och drunknat. Det är sedan några år tillbaka förbjudet att lägga ut nät i det område där Mauis delfin håller till. Enligt vissa grupper inom fiskeindustrin finns det andra förklaringar till att delfinpopulationen har minskat, bland annat sjukdomar och föroreningar.

I maj i år drog Världsnaturfonden i gång kampanjen The Last 55 för att informera om Mauis delfin och dess situation. Ungefär en månad senare beslutade Nya Zeelands regering att en fjärdedel av det lilla område där Mauis delfin lever ska öppnas upp för… oljeborrning! Det finns många som är allt utom nöjda med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: