Jättegråsugga

Den här veckan blir det en halloweenspecial med ett extra skrämmande djur. Vilka vattenvarelser finns i dina mardrömmar? Om jättegråsuggan inte redan bor där är jag övertygad om att den snart flyttar in.

Foto: thefeaturedcreature.comBathynomus giganteus, eller jättegråsuggan, blir vanligtvis 20-40 centimeter lång. Tack och lov finns det (såvitt vi vet) inga arter av gråsuggor som blir större; den här är störst. Utseendemässigt påminner den väldigt mycket om de små gråsuggor vi är vana vid att hitta på land, bortsett från den lilla detaljen att jättegråsuggan är ljuslila. Den har sju par ben, kan bitas och ser ut att vara ondskan personifierad.

Visste du förresten att gråsuggor är kräftdjur?

Många varelser i djuphaven har en tendens att vara betydligt större än sina släktingar som lever i grundare vatten. Detta kallas djuphavsgigantism och jättegråsuggan är ett utmärkt exempel. Vad djuphavsgigantism beror på är det ingen som riktigt vet. Vissa forskare tror att storleken hjälper djuren att klara av det enorma trycket. Andra tror att storleken är ett sätt att hantera bristen på mat. Diskussionen pågår för fullt.

Jättegråsuggan har hittats på mer än 2000 meters djup. Den håller till på mjuka bottnar och är främst asätare. När den väl hittar mat kan den äta vansinniga mängder. Å andra sidan behöver den bara äta några enstaka gånger om året. Det är en praktisk egenskap i djuphaven. Då och då sjunker en död val eller något annat stort till botten men det kan gå väldigt lång tid mellan dessa lyckodagar.

Foto: thefeaturedcreature.comNär jättegråsuggan känner sig hotad rullar den ihop sig till en boll. På det sättet skyddar den sin mjuka undersida. Resten av kroppen är täckt av ett hårt exoskelett. Som du ser på bilden kan den bakre delen av exoskelettet fällas ut som en sorts inbyggd brassestol så att jättegråsuggan kan sitta fint.

Jättegråsuggans ägg är de största av alla ryggradslösa havsdjurs ägg. De blir upp till 13 millimeter i diameter. Bebisarna genomgår inget larvstadium. De ser redan från början ut precis som vuxna jättegråsuggor fast mindre.

Det enda som fattas för att jättegråsuggan ska se ut som det perfekta monstret är lysande ögon – och det har den. Ögonen fungerar ungefär som katters ögon och kan därför se ut att lysa ibland. Trots ögonen verkar jättegråsuggan inte precis förlita sig på synen. Det är trots allt väldigt mörkt där den bor. I stället känner den sig fram med sina antenner.

En jättegråsugga i ett akvarium i Japan har blivit berömd. Han hette Nummer 1 och hungerstrejkade i fem år. År 2009 slutade han äta. Sedan dess har han ofta lekt med maten och låtsats äta, kanske för att alla skulle sluta tjata. I år dog Nummer 1. Ingen vet varför han inte åt en enda bit mat på fem år. Kanske var han sjuk. Kanske var han ledsen. Kanske var han bara envis och tjurig.

Foto: likecool.com

Om du tycker att jättegråsuggan trots allt är lite söt finns det kramdjur att köpa. Självklart är det ett japanskt företag som har skapat dem. Jättegråsuggan är stor i Japan.

Foto: Strapya World
Du kan även köpa ett mobilfodral som ser ut som en jättegråsugga.

År 2010 slog jättegråsuggan igenom och blev en internetgrej. Deep Sea News har skrivit om det och reder ut ett antal missförstånd och felaktigheter som började spridas om jättegråsuggan. De har faktiskt en hel bloggkategori om denna magnifika varelse som du inte vill missa. Det här djuret är otroligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: