Hawaiiansk stubbsvansbläckfisk

Hawaiiansk stubbsvansbläckfisk? Vad är det för märklig nisse som har hittat på det namnet? Än en gång är det jag som har gjort ett tappert översättningsförsök. Djuret heter hawaiian bobtail squid på engelska och Euprymna scolopes på latin.

Foto: news.wisc.eduDet här är en liten och söt bläckfisk. Dess mantel blir högst tre centimeter lång. Bläckfisken bor vid Hawaii och andra öar i mitten av Stilla havet. Den äter små räkor och blir själv äten av munksälen. Munksälen är akut utrotningshotad. Bläckfisken är säkert inte ledsen över det.

Det finns runt 70 arter av stubbsvansbläckfiskar och det kivas om var de hör hemma inom den biologiska systematiken: vilka är de släkt med och hur nära? Stubbsvansbläckfiskar är lite egna. Jämfört med de flesta andra bläckfiskar ser de något knubbiga och hoptryckta ut – därav stubbsvansdelen av namnet. Men det som främst gör stubbsvansbläckfiskar lite udda är att de lever i symbios med en bioluminiscent (ljusproducerande) bakterie som heter Aliivibrio fischeri. När det gäller att studera detta symbiosförhållande är det den hawaiianska stubbsvansbläckfisken som är forskarvärldens favorit.

Att leva i symbios med bakterier är inget ovanligt eller konstigt i sig. Du har själv massor av bakterier i kroppen som hjälper dig med lite olika saker. Men en sak som dina bakterier inte gör är att agera osynlighetsmantel. Det vore väl coolt om du hade sådana bakterier i dig? Det har den hawaiianska stubbsvansbläckfisken.

På dagarna håller sig bläckfisken nergrävd och väl gömd i sanden. Nattetid jagar den i vatten som bara är några centimeter djupt. Bläckfisken tar sig upp ur sanden lite försiktigt så att ett sandlager ligger kvar på dess ovansida. Lite som en sandkappa, alltså. Det är bra kamouflage. Men hur blir det med dess undersida?

På undersidan av kroppen har bläckfisken ett lysorgan. Bakterien Aliivibrio fischeri bor där. Med hjälp av sin ljusproducerande bakteriekompis kan bläckfisken lysa exakt så starkt att den matchar månskenet och smälter in i det. Om den inte hade gjort det hade den varit väldigt synlig underifrån. Lysandet gör också att bläckfisken inte kastar någon skugga på botten. Den är snudd på osynlig och kan tack vare det undvika rovdjur samt smyga sig på bytesdjur.

Bläckfisken föds inte med bakterierna i sig. Den utsöndrar ett slem som lockar en mängd olika bakterier till lysorganet. I lysorganet är miljön ogästvänlig på ett sätt som gör att bara Aliivibrio fischeri överlever.

Varje morgon gör bläckfisken av med ungefär 95% av sin bakteriepopulation. Vi vet inte riktigt varför. En teori är att den sparar energi genom att slippa ge näring åt en massa bakterier som den ändå inte behöver dagtid. Medan den ligger gömd bygger den upp bakteriebeståndet igen så att det är tillräckligt stort när mörkret faller.

Det finns många obesvarade frågor om detta symbiosförhållande. Varför just den här bakterien? Hur lyckas bläckfisken se till att det enbart är Aliivibrio fischeri som klarar sig i lysorganet? Dessa och liknande frågor försöker en studie som görs vid University of Connecticut besvara.

Foto: University of ConnecticutNu ska jag introducera en liten bläckfisk som ligger mig extra varmt om hjärtat. Den heter Rambo II (utläses Rambo den andre). Jag donerade pengar till ovan nämnda forskningsprojekt och fick som tack för det namnge en nykläckt bläckfisk. Visst är hen söt? (Bläckfiskhanen har en arm som är lite kortare och knubbigare än de andra och används till att leverera sperma till honan. Alla honans armar är lika långa. När en bläckfisk är så ung som Rambo II är det väldigt svårt att se denna skillnad och avgöra könet. Därför får Rambo II vara en hen.)

Rambo II kommer att leva hela sitt liv i labbet och ha räkfrossa dagligen. Hawaiianska stubbsvansbläckfiskar blir bara runt nio månader gamla. Men, undrar du kanske, har det funnits någon Rambo I? Ja. Han var en alldeles utmärkt terrier som dog år 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: