Guldmus

Kära läsare: I know you like it dirty. Två av de mest uppskattade varelserna på den här bloggen har varit tandpetarfisken och Hancocks plattmask. Den förstnämnda simmar enligt rykten in i diverse kroppsöppningar och den andra använder sin penis till att fäktas. Det börjar bli uppenbart att ni gillar snuskdjur. Här får ni ännu ett.

Guldmusen kan vara en liten guldfärgad gnagare. I det här fallet är det dock inte en sådan som åsyftas utan havsbortsmasken aphrodita aculeata. Ibland kallas den havsmus, men det är förvirrande eftersom det även är det vanliga namnet på broskfisken chimaera monstrosa. (Varför i herrans namn kan inte djur ha olika namn så att de inte blandas ihop? Någon med bättre fantasi borde namnge arter.)

Foto: freenatureimages.euNu när vi har rett ut vad guldmusen inte är ska vi gå in på vad den faktiskt är. Havsborstmaskar är en stor klass som ingår i stammen ringmaskar. Det betyder att de är släkt med vår vanliga daggmask. Guldmusen bor i norra Atlanten, Nordsjön, Östersjön och Medelhavet. Du kan alltså träffa den om du dyker i Sverige. Den trivs på sandbottnar delvis begravd med huvudet först. Ofta håller sig guldmusen ganska grunt men den har hittats på över 2000 meters djup. Vanligtvis blir den 10-20 centimeter lång. Den äter andra maskar och är även asätare.

Maskens kropp är täckt av hårlika utskott som fungerar på ungefär samma sätt som optiska fibrer. De glittrar i rött, blått, gult och grönt. Syftet med dem är att skrämma bort rovdjur. I naturen brukar starka färger nämligen betyda fara.

Guldmusens färger kommer från hexagoner inuti ”hårstråna”. Det är vansinnigt tufft med färger som framkallas av mikroskopiska strukturer. Forskare är mycket intresserade av guldmusens fiberoptik och den har använts bland annat till att tillverka nanokablar. Många djur har bra och rolig päls men jag tror att guldmusen vinner.

Foto: thefeaturedcreature.comOvanifrån ser guldmusen ut som en lurvig och färgsprakande gnagare. Underifrån ser den ut som något helt annat. Ja, du ser det förmodligen själv på bilden, men jag säger det ändå: en upp-och-nervänd guldmus ser ut som en fitta. Ledet mus i namnet får alltså en rolig dubbel betydelse: dels gnagare, dels kvinnligt könsorgan.

Om du har varit riktigt uppmärksam har du reagerat på det latinska namnet aphrodita. Afrodite är den grekiska kärleksgudinnan. Hon har fått ge namn åt släktet där guldmusen ingår just på grund av maskarnas utseendemässiga likhet med en snippa. Guldmusen har även använts som afrodisiakum på grund av denna likhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: