Falsk putsarfisk

Havsdjur har ofta problem med parasiter. Du har kanske haft en fästing någon gång men det är ingenting jämfört med vad havsdjur tvingas utstå i parasitväg. Dessutom har de svårt att själva plocka bort sina parasiter. Som tur är finns en lösning. De parasitdrabbade djuren simmar till en av havets alla rengöringsstationer.

Foto: WikimediaRengöringsstationer brukar finnas i anslutning till korallrev. När någon besöker en sådan skönhetssalong kommer den blå putsarfisken genast till undsättning. Den har ett väldigt karaktäristiskt utseende med en rand längs kroppen så att klienterna känner igen den som just en putsarfisk. Som om det inte vore nog gör den en liten putsardans som presentation och välkomstceremoni. När dansen är avslutad har putsarfisken och klienten en parasitbortplocknings-deal. Klienten låter till och med putsarfisken simma in i munnen för att plocka parasiter och död vävnad.

Den blå putsarfisken (labroides dimidiatus) är urgullig. Den blir upp till 12 centimeter lång och bor i Indiska oceanen och en bit in i Stilla havet öster om Franska Polynesien. Men den har en ond tvilling: den falska putsarfisken (aspidontus taeniatus).

Den falska putsarfisken ser ut som den blå putsarfisken och härmar till och med dess dans. Att härma en annan art kallas för mimikry. Det finns flera varianter av och syften med det. Den falska putsarfiskens mimikry fungerar på två sätt:

1. Den falska putsarfisken slipper bli uppäten. De flesta djur äter inte putsarfiskar. Den långsiktiga nyttan av att bli av med parasiter är viktigare för dem än den kortsiktiga nyttan av att äta en liten putsarfisk.
2. Tack vare sin förklädnad kan den falska putsarfisken komma väldigt nära andra fiskar. Klienterna tror ju att de ska bli rengjorda. De anar inte att den falska putsarfisken har en ondskefull plan. Den plockar varken parasiter eller död vävnad. I stället sliter den av en bit av en fena och simmar sedan snabbt iväg och gömmer sig i en håla.

Det verkar som om den första anledningen är den primära och den andra någon sorts bonus. Studier av maginnehåll har visat att den falska putsarfisken huvudsakligen äter fiskägg och rörmaskar.

Det är främst unga fiskar som blir lurade av den falska putsarfisken. De äldre fiskarna har genom erfarenhet och livsvisdom lärt sig att skilja mellan äkta och falska putsarfiskar. Det går att skilja på dem även om det är knepigt. En av de tydligaste skillnaderna är att arternas munnar ser olika ut: den blå putsarfiskens mun sitter längst fram på kroppen, den falska putsarfiskens lite mer undertill. (På bilden ser du blå putsarfiskar.)

Nu ska vi dock inte intala oss att den vanliga blå putsarfisken är någon ängel. Dess favoritmat är egentligen, enligt en studie från Stockholms universitet, fiskars slemlager. Ibland när den blå putsarfisken putsar kan den inte motstå frestelsen att ta en tugga. Det gör ont och klienten blir sur.

Fiskar som har blivit lurade kan ibland få för sig att attackera putsarfiskar för att vara på den säkra sidan. Det är livsavgörande för både den blå och den falska putsarfisken att de inte lurar sina klienter för ofta. Annars är risken stor att de parasitdrabbade djuren helt slutar lita på putsarfiskar och då kan varken den blå eller den falska putsarfisken fortsätta göra det de gör. De lever på andras förtroende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: