Amerikansk kammanet

Foto: livescience.comEnligt en ny studie är kammaneter våra mest avlägsna släktingar i djurvärlden. Kammaneter tros vara de första djur som levde på jorden och de skiljer sig från oss på flera fundamentala sätt. De har ingen hjärna eller annat centralt nervsystem. I stället har de en sorts nervnät. Det är den enklaste formen av nervsystem som finns hos flercelliga organismer. Kammaneter är blinda men kan känna av och reagera på rörelser i närheten.

Trots namnet är kammaneter inte maneter. Maneter ingår i stammen nässeldjur. Kammaneter, däremot, har ingenting med nässeldjur att göra. De utgör en helt egen stam. Du behöver aldrig vara orolig för att en kammanet ska bränna dig för de har inga nässelceller.

Kam-ledet i namnet kommer från de ciliekammar som kammaneten använder för att simma. Cilier är tunna plattor med hårstrån på. De glittrar när kammaneten fladdrar med dem. Glittrandet beror på att cilierna reflekterar ljus. Jag har riktat lampan mot ett flertal kammaneter när jag har dykt på västkusten. Det är roligt för då uppvisar de en spektakulär ljusshow i regnbågens alla färger längs kammarna. Kammaneter ser ut som glasartade discorymdskepp. 

I stammen kammaneter har vi upptäckt ungefär 100-150 arter. Vi ska kika närmare på en av dem: den amerikanska kammaneten, på engelska kallad sea walnut. Den har åtta ciliekammar och ett flertal tentakler som den använder som drivgarn för att fånga favoritmaten: djurplankton och andra kammaneter. Den blir högst 7-12 centimeter lång och 2,5 centimeter i diameter.

Ursprungligen bor den amerikanska kammaneten nära kuster i västra Atlanten. Dock är den känd för att invadera andra hav. Den åker med barlastvatten på fartyg, tar över de nya områden den kommer till och ställer till besvär för de varelser som redan bor där.

I början av 1980-talet kom den amerikanska kammaneten till Svarta havet. Där hade den inga naturliga fiender och den kunde därför föröka sig snabbt. Den är hermafrofit och kan befrukta sig själv. Det är ju praktiskt. Dessutom är den rent jäklig på att överleva. Den är väldigt tålig och klarar av stora skillnader i salthalt, vattenkvalitet och temperatur. Om vattnet är mellan 2 och 32 grader är den nöjd (!).

I Svarta havet tävlade denna kammanet om samma mat som många fiskar. Dessutom åt den fiskägg och yngel. Under 1990-talet såg det riktigt illa ut för fiskpopulationerna, bland annat för ansjovisen. Nu har man fått ordning på beståndet av amerikansk kammanet i Svarta havet genom att införa en annan sorts kammanet som äter den amerikanska. Den amerikanska kammaneten har även bråkat i Kaspiska havet där den har minskat antalet djurplankton med 75%. Dagligen äter kammaneten tio gånger sin egen kroppsvikt och därför får den en enorm påverkan på de ekosystem den kommer till.

År 2006 kom den amerikanska kammaneten till Nordsjön och Östersjön. I Östersjön trivs den lite för bra. Vad detta leder till får vi se. 

6 kommentarer

 1. sarahfoto

  första gången jag såg dem i går! Trodde först det var brännmanetsbäbisar eftersom vi fann en stor röd manet i samma stimm men hittade rätt art när jag kom hem och googlade. Otroligt vackra med discoljusen men dåliga nyheter för fiskarna då…

 2. Piajohansson

  Har den funnits länge i Göteborg? Ser för första gången ett lite gäng vid Saltholmen idag

  • Charlotte

   Hej Pia! Första gången den hittades i Sverige var 2006. Det var i Bohuslän så den bör ha funnits i Göteborg redan då, eller kommit dit strax efter att den första hittades. Ibland verkar det finnas massor av amerikanska kammaneter i svenska vatten men ibland går de knappt att hitta. Ingen vet riktigt varför deras antal varierar så mycket.

 3. Hej, Charlotte! Den 21 september 1995 utanför ”Spetsen” på Kullaberg, Höganäs Kommun fotograferade jag mina första Kammaneter. Så det där med 2006 stämmer inte här i alla fall.
  Allt nedtecknat i min loggbok.

 4. Åsa Olsson

  Vilka andra vattenvarelser, förutom den andra sortens kammanet du nämner, lever av denna? Om de växer till sig så där snabbt borde andra arter också gynnas?

  • Charlotte

   Hej! Det finns fiskar och maneter som äter den amerikanska kammaneten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: