Pärlbåt

Bläckfiskar är bra djur. De har faktiskt alltid varit det. När bläckfiskarna först uppstod – och det var väldigt länge sedan – hade de skal, sedan har de allt mer övergått till att inte ha det. Ortoceratiter hade hattar som såg ut som stjärngossestrutar. Ammoniter hade vackra spiralformade skal. Tyvärr är båda dessa fantastiska grupper utdöda, men misströsta ej: ammoniten har en relativt nära nu levande släkting. Den har fortfarande sitt skal och är därmed väldigt old school i bläckfiskkretsar.

Foto: WikimediaPärlbåten är varken en åttaarmad eller en tioarmad bläckfisk. Den är… mångarmad. Antalet armar varierar men kan vara upp till 90 stycken. Till skillnad från hos de flesta andra bläckfiskar saknas sugkoppar. Pärlbåten har sämre syn och lägre intelligens än andra bläckfiskar. Den kan inte heller producera bläck. Så vad kan den?

Den kan ha en ganska cool attityd tack vare sitt fina spiralskal. Pärlbåten behöver inte hetsa upp sig över sådant som fiender eftersom försvaret till stor del sköter sig själv. Om den känner sig hotad kan den gömma sig i skalet. Den kryper helt enkelt in och stänger öppningen med någon sorts inbyggt lock. Själva djuret bor i den yttre av skalets många kammare. De inre kamrarna använder pärlbåten till avvägning. De gör att den kan flyta eller sjunka utan att behöva bemöda sig med att simma. Dock kan den inte sjunka djupare än 800 meter för då imploderar den. Pärlbåten tar sig fram med jetdrift genom att spruta ut vatten.

Familjen pärlbåtar (nautilidae) innehåller flera arter. De flesta blir mindre än 20 centimeter i diameter, men av den största arten nautilus pompilius har en individ som är 26,8 centimeter i diameter hittats. Favoritmaten är kräftdjur. Pärlbåten använder sin näbb till att plocka dem från stenar och dylikt. Den är även asätare. Om du vill träffa en pärlbåt ska du ta dig till Indiska oceanen eller Stilla havet, men det kan bli svårt eftersom de brukar hålla till på ett par hundra meters djup.

Pärlbåten är omgiven av ett moln av ironi. Människor fiskar upp den för att skalet är vackert. Insidan är skimrande och används som pärlsubstitut. Det här innebär att enorma mängder pärlbåtar dör just på grund av sitt väl utvecklade försvar. Hade pärlbåten inte haft skalet hade vi inte brytt oss om den men det hade samtidigt inneburit att den vore försvarslös. Damn if you do it, damn if you don’t. Om du någon gång skulle överväga att köpa något av pärlbåtsskal bör du ta dig en snabb funderare på vem som behöver skalet mest: du eller pärlbåten. (Ledtråd: det är inte du.)

Ibland tycker jag synd om vissa djur och pärlbåten är ett av dem. Inte nog med att vi vänder dess försvar till dess död. Pärlbåten måste dessutom stå ut med att vara de andra bläckfiskarnas tröga kusin som fortfarande inte har greppat det där skalfria modet. Jag känner snarare såhär: all heder åt pärlbåten för att den inte är så trendängslig. Den har hållit fast vid sin personliga stil i 500 miljoner år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: