Skamsen krabba

Foto: TheFeaturedCreature.netVad tror du att krabban på bilden har gjort? Namnet shame-faced crab antyder att den skäms men jag tycker snarare att den ser skräckslagen ut. Med tanke på vilka fasansfulla varelser som bor i haven kan jag förstå den. Vilken av dem har denna krabbstackare träffat?

Skamsna krabbor utgör släktet calappa som innehåller 41 stycken nu levande arter. Populärt kallas de för boxcrabs eller shame-faced crabs. Skalet gör faktiskt att de är något lådformade. Deras mest utmärkande egenskap är dock hur de håller klorna framför sig på ett sätt som får det att se ut som om de gömmer ansiktet. Egentligen gömmer de sig inte alls. De har bara väldigt stora klor på väldigt stora och tjocka armar och ingen bättre position att ha dem i. Dessutom är de väl skyddade från alla håll med klorna framför ansiktet, lite som en stridsvagn. Ögonen är riktade uppåt eftersom det är uppifrån alla potentiella hot kommer. 

Om du tittar på krabban framifrån och är lite kreativ ser den ut som Darth Vader. Den kallas faktiskt också för Darth Vader crab. Kan du se likheten?

Beroende på art blir dessa krabbor upp till 15 centimeter breda. De finns oftast på grunt vatten i tropiska områden. De skamsna krabborna är nattaktiva. På dagarna ligger de för det mesta nedgrävda i sanden. Då är de mycket välkamouflerade och bara ögonen sticker upp. På nätterna jagar krabborna sin favoritmat musslor. 

De två klorna är inte likadana. Den ena är bred, har en stor tand och används till att krossa musselskal. Den andra är smalare och används till att dra ut musselkött från skalet. Du kan jämföra med vanliga humrar som också har en krossklo och en klippklo. Inbyggda bestick är onekligen en praktisk egenskap.

Att växa upp som krabba – oavsett vilken sort – är inte det lättaste. Det finns liksom ett hårt skal i vägen när krabban växer. Flera gånger under sin uppväxt byter krabban skal. Processen är hormonstyrd. Ett nytt skal börjar växa medan det gamla slits. När det är dags tar krabban in massor av vatten så att den blir stor och spräcker det gamla skalet. Den måste sedan helt kräla ut ur det. Det är väldigt knepigt och om krabban fastnar kommer den att dö. När krabban väl har lyckats ta sig ur sitt gamla skal håller den sig gömd tills det nya har hårdnat ordentligt. 

Om du tyckte att det var svårt att växa upp kan du trösta dig med att det hade varit mycket svårare om du hade haft ditt skelett på utsidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: