Spydigt franshuvud

Vissa översättningar låter fel hur de än görs. I många fall beror det på att det som ska översättas är konstigt redan på originalspråket. Fisken sarcastic fringehead är ett exempel. Den saknar namn på svenska men nu har jag bestämt att den heter spydigt franshuvud. Det må låta som en förolämpning men beskriver den här fisken väl.

Foto: io9.comDet spydiga franshuvudet heter som det gör för att det har fransar vid ögonlocken och en kass, aggressiv attityd. Fisken bor i snäckskal, hålor, sprickor, glasburkar, plaströr och diverse annat. I boet ligger firren och lurpassar. Den överraskningsattackerar och äter små djur som råkar komma för nära. Exakt vad den äter i det vilda vet vi inte, men det spydiga franshuvudet ingår i en underordning som heter blennies, och andra blennies äter huvudsakligen skaldjur. (På svenska kallas blennies för slemfisklika fiskar. Också något förolämpande.)

För det mesta ser denna fisk väldigt anspråkslös ut och drar inte mycket uppmärksamhet till sig. Den har en gråbrun, långsmal kropp och fenor som gör att den kan svänga och manövrera skickligt. Den kan till och med backa så att den kan parkera snyggt i sitt bo. Fiskens mest utmärkande egenskap är att den har ett enormt huvud med stora, färgglada läppar. Tänderna påminner om nålar.

Med stort engagemang vaktar det spydiga franshuvudet sitt hus mot inkräktare. Fisken blir högst 30 centimeter lång men ger sig på alla som kommer för nära oavsett storlek. Den klapprar med tänderna för att visa att den menar allvar. Om det inte skrämmer bort inkräktaren kommer det spydiga franshuvudet att attackera. Skador på såväl våtdräkter som fingrar har rapporterats.

När två spydiga franshuvuden bråkar om revir spärrar de upp sina käftar och får något galet i blicken (som du ser på bilden), sedan pressar de munnarna mot varandra. Det ser ut som om de är djupt involverade i en passionerad kyss men det är de inte – snarare någon sorts brottningsmatch. De mäter vilken av dem som är den största fisken. Den mindre fisken ger upp och får hitta ett nytt bo.

Borde inte fiskarna kunna se vem som är störst redan innan kampen börjar? Nej. De har dålig syn. När fighten börjar har de alltså ingen aning om vem som kommer att vinna. ”Wow, har jag så stor mun? Jag hade ingen aning!” tänker vinnaren.

Det spydiga franshuvudet bor på 3-70 meters djup i östra Stilla havet från Kalifornien och söderut till Mexiko. I Santa Monica Bay utanför Kalifornien finns ett område som kallas för beer bottle field eftersom det är fullt av ölflaskor. Där bor ett spydigt franshuvud i nästan varje flaska. Nedskräpning av havet är i allmänhet dåligt men det spydiga franshuvudet gillar det. Flaskor är bra hus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: