Hancocks plattmask

Foto: WikimediaMaskar får inte alls den beundran och uppmärksamhet de förtjänar. När hörde du senast någon tala sig varm för fascinationen och skönheten hos maskar? Den här veckan ska vi bryta trenden och göra just det. Vi ska uppmärksamma en marin plattmask. När plattmaskar simmar ser de ut som färgglada sidenband som rör sig i slingrande mönster. De är vackra och roliga. En av mina favoriter är Hancocks plattmask (pseudobiceros hancockanus) och till det finns flera anledningar. 

Hancocks plattmask blir upp till 14 centimeter lång och är därmed stor för att vara en plattmask. På huvudet sitter två antenner. Sötnosen är mörkblå till svart med vitt, orange och lila. Med sina klara färger är den rena ögongodiset, men som vanligt i djurvärlden signalerar skarpa färger giftighet. Masken trivs i varma hav bland stenar och koraller och har bland annat hittats vid Fiji, Indonesien och Kenya. För det mesta håller den till på botten. Den kan även simma långa sträckor genom att fladdra med sina kanter.

Medan masken krälar på botten rivs ätbara partiklar upp, bland annat rester av döda djur och växter. Den hittar alltså mat och slänger i sig maten bokstavligt talat i förbifarten medan den spatserar runt. På den här punkten är jag lite som Hancocks plattmask. Ibland när jag har bråttom äter jag också i farten. Jag brukar dock inte äta saker som jag hittar på marken. Så lågt har jag inte sjunkit än.

Precis som sina släktingar är Hancocks plattmask hermafrodit. När det är dags för parning måste maskarna på något sätt bestämma sig för vem som ska bli mor och vem som ska bli far. De har en metod för att avgöra detta: penisfäktning.

Penisfäktning går ut på att två maskar drar fram sina penisar som är vita, tvåhövdade och spetsiga som knivar. Sedan slåss de. Målet är att penetrera den andra maskens hud med den egna penisen. När huden penetreras tas sperman upp genom porerna. Den förlorande masken insemineras och blir mor. Den vinnande masken blir far.

Anledningen till att mödraskap är nitlotten är troligtvis att det tar massor av tid och energi för mödrar att få ungar. Den vinnande masken som blir far kan glatt skita i detta och ändå känna sig nöjd med att dess gener förs vidare. 

Självklart finns det vänliga människor där ute som har filmat penisfäktning. Uttrycket ”making someone your bitch” har aldrig illustrerats tydligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: