Narval

Du vet hur det är med internet: ibland uppstår en grej som är märklig redan från början och blir allt märkligare med tiden. För några år sedan blev narvalen en sådan grej. Det började cirkulera uppfattningar om att narvalen tillverkar kebab och har en inbyggd ljussabel i sann Star Wars-anda (se Know Your Meme för detaljer). I verkligheten ligger det till såhär: narvalarna simmar runt i haven precis som de brukar och undrar vad i helsike det är för fel på folk.

Foto: Wikimedia Narvalen är en tandval som blir ungefär 4 meter lång och väger 800-1600 kilo. Den bor runt Arktis. Dess närmaste släkting är belugan och den är även ganska nära besläktad med tumlaren. ”Nár” är ett fornnordiskt ord för lik. Carl von Linné, som namngav narvalen, tyckte helt enkelt att den är likfärgad. När narvalen föds är den som mörkast, sedan blir den ljusare med åldern. Vissa gamlingar är nästan helt vita och kanske var det en sådan som gav Linné inspiration till namnet. 

Nu har vi alltså gått igenom bland annat storlek och färg men fortfarande inte berört den mest uppenbara frågan: vad är det för lång pinne narvalen har på huvudet? Det är faktiskt en förlängd tand som har vridit sig som en spiral. Tanden kan bli tre meter lång och är därmed djurvärldens längsta. Hos hanen är den vänstra kindtanden i överkäken förlängd. I ovanliga fall gäller det även den högra och då har narvalen två långa tänder. Honan har för det mesta ingen lång tand men ibland händer det också. 

Något av det roligaste med narvalen är det här: en så speciell och uppseendeväckande kroppsdel bör fylla en funktion. Den bör inte ha uppkommit av en slump. Tanden är ju inte bara lite förlängd – den är enorm. Vad gör narvalen med tanden? Jagar? Nej. Slåss? Nej. Gör hål i isen? Nej. Den verkar ha en förlängd tand för att det ger sexuell status. Honorna tycker att ju längre tand desto manligare hane, ungefär som med påfågelns stjärtfjädrar. Enligt nya rön används tanden även till att känna av vibrationer i vattnet. Det låter faktiskt vettigare än att tanden har utvecklats enbart för att den är het. 

Förr trodde människor i Europa att narvalständer är horn från enhörningar. Dessa horn tillskrevs alla möjliga magiska egenskaper. Till exempel var det populärt (men svindyrt) med bägare gjorda av dem, för om någon hällde gift i bägaren gjorde enhörningshornet att det blev verkningslöst. Även efter att människor lärde sig vad narvalständer är fortsatte jakten. Elfenben har ju länge varit väldigt eftertraktat och genererat mycket pengar. Alll import av narvalständer är nu förbjuden inom EU.

Narvalen trivs i flock. Flockarna består oftast av 5-10 individer och kan ha lite olika sammansättning: ibland är det enbart mödrar som hjälps åt att ta hand om varandras ungar, ibland är det enbart hanar och ibland är det blandat. Ungen (kullen består bara av en) stannar hos sin mor och diar i 20 månader. Under denna tid lär modern ungen allt den behöver veta om livet som narval, bland annat hur man jagar. Om ungen blir trött efter att ha simmat långt simmar mamma narval under den så att den får lift.

På somrarna slår sig flera flockar ihop till större grupper med 500-1000 narvalar. Då håller de till nära isfria kuster, ofta på grunt vatten. Grönland och Kanada är favoritdestinationer. På vintern gör narvalen djupa dyk ner till 1500 meters djup under packisen vid Arktis för att äta fisk. Den är alltså en migrerande art.

4 kommentarer

 1. Martin

  Betydligt mer välkänt och spritt än The narwahl bacon’s at midnight:

  (Jag håller på att läsa ikapp efter ett ganska långt uppehåll, därav den sent tillkomna kommentaren)

 2. ¿Por qué estás malgastando su tiempo en la búsqueda de lo que esto significa. Usted debe ser un bastardo entrometido. Los que están leyendo esta opción para enviar un mensaje en instagram me Siggepics_fp. Sigue la cebolla albarrana

 3. isak

  jag gillar korv iallafall

 4. isak

  narwhales är som enhörningaaaaaaaar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: