Havsgeting

Foto: WikimediaDu känner kanske havsgetingen under namnet kubmanet. Den kallas ofta för det, men om vi ska vara petnoga är kubmaneter en hel klass som ingår i stammen nässeldjur. Havsgetingen är en av flera arter av kubmaneter. Dock tycker jag att det är okej att kalla havsgetingen för enbart kubmanet. Alla förstår vad du menar eftersom den är den mest ökända av dem. Med andra ord: den är The Kubmanet.

Havsgetingen bor vid norra Australien och en bit norrut mot Nya Guinea, Filippinerna och Vietnam. Den är lätt att missa eftersom den är ganska välkamouflerad i havet. Skulle du ändå få syn på en ser du att den har långa trådar. Trådarna kan bli 3 meter långa och sitter i 4 kluster med 15 trådar i varje. När havsgetingen simmar kan den dra ihop trådarna så att de bara är 15 centimeter långa. Mycket praktiskt.

Havsgetingen jagar på dagen. På natten ligger den på botten och vilar/sover. (Forskarna är inte överens om vad den pysslar med.) Till skillnad från de flesta andra maneter jagar havsgetingen och de andra kubmaneterna aktivt i stället för att bara driva runt. De kan röra sig hela 6 meter i minuten och är därmed bland de snabbaste maneterna. Kubmaneternas nervsystem är det närmaste en hjärna någon har hittat hos maneter, men de har ändå inget centralt nervsystem. De kan reagera på synintryck som de tar in genom sina 24 ögon.

Havsgetingens klocka blir ungefär lika stor som en basketboll och har ett mönster som ur vissa vinklar påminner om en dödskalle. Det är rimligt i sammanhanget eftersom havsgetingen hade ihjäl minst 63 människor i Australien mellan år 1884 och 1996. På Filippinerna, där det inte finns lika goda möjligheter till sjukvård, rapporteras 20-40 dödsfall per år. Havsgetingen anses av många vara världens giftigaste djur. Giftet kan döda en människa på så lite som 3 minuter och en enda havsgeting innehåller tillräckligt mycket gift för att döda 60 vuxna personer.

På trådarna sitter miljontals nässelceller (cnidocyter). I varje nässelcell finns gift. Cellen avfyrar en sorts harpun mot den stackare som råkat röra vid en av manetens trådar. Harpunen sitter fast i cellen med en liten tråd, och när harpunen träffar sitt mål injiceras giftet. Denna process tar enbart några mikrosekunder.

Det viktigaste att tänka på om du skadas av en havsgeting är att ta dig upp ur vattnet illa kvickt. Många går in i chock och drunknar till följd av det. Motgift finns men du får hålla tummarna för att ambulansen hinner fram i tid. Medan du ligger på stranden och lider av de enorma smärtorna kan du hälla ättika på märkena. Det gör att det inte avges mer gift. Om du är nyfiken på hur giftet verkar kan du läsa om det här.

Själv måste havsgetingen se upp för havssköldpaddor. De är immuna mot giftet och äter kubmaneter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: