Humuhumunukunukuapua’a

Förra veckan insåg jag något. Med tanke på att jag vill locka fler människor till dyksporten var det kanske dumt av mig att lyfta fram något så skräckinjagande som stjärnkikarfisken. Kände du för att ta ett dopp i havet efter att ha läst den texten? Jag gissar på nej. Den här veckan kompenserar jag med något sött och färgglatt.

Foto: WikimediaHumuhumunukunukuapua’a är Hawaiis officiella statsfisk. Namnet är hawaiiska och betyder ”tryckarfisk med ett tryne som en gris”. Det brukar sägas att det är ett av hawaiiskans längsta ord och att namnet är längre än fisken. Självklart finns det guider för dig som vill lära dig att uttala fiskens namn. Här rekommenderas du att dela upp namnet såhär: ”hoomoo hoomoo – nookoo nookoo – ah poo -ah-ah”. Lycka till!

Inte helt otippat bor humuhumunukunukuapua’a vid öar i Stilla havet, främst Hawaii. Den trivs på korallrev och lever oftast ensam.

Fisken har en spännande förmåga att ändra färg. När den sover eller befinner sig i ett underlägset tillstånd har den hyfsat neutrala färger. När fisken är glad, frisk och inte känner sig hotad är färgerna som klarast, ofta väldigt gula. Tänderna och läpparna har dock alltid en blå färg. Fisken blir ungefär 30 centimeter lång.

Det är inte bara namnet och färgerna som gör denna firre rolig. En finess är att den har en andra ryggrad som kan användas till att låsa den första. Det är väldigt användbart. Om humuhumunukunukuapua’a simmar in i en smal liten skreva och låser ryggraden är det i stort sett omöjligt att dra ut fisken. I detta smala utrymme kan den sedan sova gott hela natten utan att behöva oroa sig för fiender. Den sover liggande på sidan. Väldigt gulligt.

När fisken är hotad och flyr brukar den grymta. Varför vet vi inte riktigt, men troligtvis för att varna sina kompisar. Det var alltså inte bara trynet som fick Hawaiis befolkning att associera fisken med grisar. Ljudet lär ha hjälpt till.

När det gäller att manövrera är humuhumunukunukuapua’a mycket skicklig. Den kan till och med simma baklänges. Ännu ett stilfullt trick är att spruta vattenstrålar med munnen. Denna förmåga använder fisken för att röra runt i sanden och se om något ätbart gömmer sig där. Ofta kan man även se fisken sila sand genom tänderna i hopp om att den innehåller mat.

Humuhumunukunukuapua’a är en av ungefär 40 arter i familjen tryckarfiskar. Världen över är tryckarfiskar kända för sina attitydproblem. De är väldigt revirhävdande och muckar gräl med såväl artfränder som andra arter. Det har hänt att tryckarfiskar har attackerat dykare som har inkräktat på reviret. Tryckarfiskar kan bitas hårt så jag hade inte velat bråka med dem – varken lilla charmiga humuhumunukunukuapua’a eller någon annan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: